Δυτική Ελλάδα
Εμπειρίες από Επιχειρηματικές Περιφέρειες παρουσιάστηκαν στην Πάτρα
Αναγνωσιμότητα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, εξωστρέφεια, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για μείωσης της ανεργίας είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν Ευρωπαϊκές Επιχειρηματικές Περιφέρειες προηγούμενων ετών, που αντάλλαξαν εμπειρίες , στο πλαίσιο του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου: «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.
Τη συζήτηση συντόνισε η Διονυσία Μαράτου Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνοψίζοντας στο τέλος τα μεγαλύτερα κοινά οφέλη που αποκόμισαν οι Περιφέρειες από τη διάκριση.
Ο Derek Mc Callan Εκπρόσωπος N. Ireland – Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2015, περιέγραψε ότι πριν το βραβείο η επιχειρηματικότητα ήταν εντελώς κατακερματισμένη , ενώ σήμερα λειτουργούν 11 οικοσυστήματα, τα οποία διέπονται από ειδικό καθεστώς και που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιχειρηματικότητας. «Η ανεργία από 16,2 μειώθηκε στο 2% σε όλη την περιφέρεια μας, γιατί δημιουργούμε τοπικό πλούτο» τόνισε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται πρώτα απ’ όλα αλλαγή κουλτούρας.
Η Annabelle Fanreau Εκπρόσωπος Περιφέρειας Extremadura – Ευρωπαϊκή
Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, εξήγησε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου παράλληλα με τη Δυτική Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υλοποιούν πρόγραμμα διάχυσης της γνώσης, εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματιών, δημιούργησαν δίκτυο επιχειρηματικότητας στα σχολεία. «Εστιάζουμε πολύ στο άτομο και την προσωπική ανάπτυξη» πρόσθεσε, περιγράφοντας δομές που στηρίζουν επιχειρηματίες που έχουν αποτύχει ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθηση τους και να αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Η Christine Chien – Hui Chang Εκπρόσωπος Περιφέρειας Helsinki – Uusimaa – Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2012. «Άρχισε καινούργιο κεφάλαιο, εστιάσαμε στην επιχειρηματικότητα» είπε και παρουσίασε στη σημερινή εικόνα: «Είναι το 4ο μεγαλύτερο οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, γιατί το επιχειρειν αλλάζει, επομένως, χρειάζεται διαρκής προσαρμογή». Έδωσε το στίγμα ότι «οι ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι ενότητες δράσης που χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα για να δημιουργήσουν τοπικά μοντέλα οικοσυστημάτων».
Ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια 2018, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που έχει γίνει ο οποίος θα «ξεδιπλωθεί» με δράσεις μέσα στο 2018 μιας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαδέχεται την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι η δεύτερη ελληνική περιφέρεια στην ιστορία του θεσμού που κατακτά τη διάκριση. Παρουσίασε το στρατηγικό μας σχέδιο για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και ανάπτυξης κι επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια ζωής τους.