Connect with us

Υγεία

Εμβόλια: Πιέσεις για την ίση πρόσβαση

biotech.

Ενισχύονται οι πιέσεις στις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, και ιδιαίτερα στη Moderna –η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων–, να παράσχουν την τεχνογνωσία τους προκειμένου τα αναπτυσσόμενα κράτη να καταφέρουν να έχουν επάρκεια εμβολίων και να αποκτήσουν ίση πρόσβαση σε αυτά πλούσιοι και πένητες.

 Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη απευθύνει έκκληση σε Pfizer και Moderna, σε ιδιωτικές συζητήσεις, να συστήσουν κοινοπραξίες με φαρμακοβιομηχανίες στα αναπτυσσόμενα κράτη και να τους δώσουν τη δυνατότητα παρασκευής των αναγκαίων εμβολίων. Η Pfizer, παρότι αρνείται να αποκαλύψει τα «μυστικά του εμβολίου της», θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον 500 εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις σε τιμή κόστους, προκειμένου να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Moderna, αντιθέτως, δεν ευδοκίμησαν, προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών αξιωματούχων. Την ίδια στιγμή, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και παρασκευαστές εμβολίων σε αναπτυσσόμενα κράτη με επιστολή τους στον πρόεδρο Μπάιντεν πρόκειται να του ζητήσουν να αυξήσει τις πιέσεις προς τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αποκαλύψουν τη σύνθεση των εμβολίων και την τεχνογνωσία που απαιτεί η παρασκευή τους. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Moderna είναι ιδιάζουσα, αφού αφενός χρηματοδοτήθηκε με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Warp Speed» για την επιτάχυνση της παρασκευής εμβολίων, αφετέρου χρησιμοποίησε για το εμβόλιό της την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στις συζητήσεις με τη Moderna, η οποία ανθίσταται σθεναρά σε οποιαδήποτε συζήτηση για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων της όσον αφορά το εμβόλιο, εξέλιξη που θα απλούστευε σημαντικά την κατάσταση, όπως τόνισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δρ Μάρτιν Φρίντε και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ερευνα στα Εμβόλια του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού. 

Πρωτοβουλία Μπάιντεν

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου και συμμετοχή παγκόσμιων ηγετών, ΜΚΟ και φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στην πανδημία, κάτι εφικτό μόνο με τη γεφύρωση του χάσματος στους εμβολιασμούς μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της ολομέλειας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της «διπλωματίας των εμβολίων», δεσμευόμενος για δωρεά 500 εκατομμυρίων δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα δωρίσει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Στα αναπτυσσόμενα κράτη έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής μόλις το 2% του πληθυσμού, τη στιγμή που στα οικονομικώς πιο εύρωστα η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνάει το 60%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στόχος των ΗΠΑ είναι ο εμβολιασμός του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ, το 2022. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Βρετανία συμφώνησε να αποστείλει στη Νότια Κορέα περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιαστικές δόσεις της Pfizer/BioNTech, καθώς η Σεούλ καταβάλλει προσπάθεια να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

kathimerini.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014