Άλλες Ειδήσεις
Με ένα βήμα έγραψε ιστορία ο Κιμ Γιονγκ Ουν – «Πάτησε» στη Νότια Κορέα μετά από 65 χρόνια (Φωτό-Βίντεο)
Οι στιγμές είναι αναμφίβολα ιστορικές. Για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια και τον πόλεμο της Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που “πάτησε” σε νοτιοκορεάτικο έδαφος.
Εικόνες που μέχρι πριν από μερικούς μήνες έμοιαζαν με σενάριο… ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως. Η απόλυτη «στροφή» του Κιμ Γιονγκ Ουν και οι διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών έφεραν την πρώτη διακορεατική σύνοδο κορυφής μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Νότια Κορέα, αλλά από το πρωί της Παρασκευής (27.04.2018) έγινε ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που πέρασε στην… απέναντι πλευρά. Και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν. Πριν κάνει κάτι ανάλογο, στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Το σκηνικό στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο είχε στηθεί όπως του… άρμοζε. Με κόκκινα χαλιά, αγήματα με παραδοσιακές στολές, χαμόγελα, θερμές χειραψίες και φυσικά φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορεάς Μουν Τζε- Ιν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.
Οι δύο πλευρές συντάσσουν κοινή ανακοίνωση και οι δύο ηγέτες πρόκειται να την διαβάσουν μαζί όταν οριστικοποιηθεί. Θα ακολουθήσει δείπνο των δυο ηγετών, στο οποίο θα παραβρεθεί και η Ρι Σολ Γιου, σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Το νεύμα του Κιμ Γιονγκ Ουν
Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε-ιν είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά τον Πόλεμο της Κορέας. Από τη μια πλευρά των συνόρων ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Ο Μουν πλησίασε στην τσιμεντένια οριογραμμή. Το ίδιο και ο Μουν. Ένα νεύμα του βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν αρκετό για να… ανάψουν τα φλας. Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης πέρασε τα σύνορα, μπήκε σε έδαφος της Βόρειας Κορέας και βγήκε η πρώτη, ιστορική, αναμνηστική φωτογραφία.
Η δεύτερη ήταν ακόμη πιο ιστορική. Μετά τη θερμότατη χειραψία και τα χαμόγελα, χέρι – χέρι οι δυο άνδρες πέρασαν στην άλλη πλευρά: στη Νότια Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που πατά σε νοτιοκορεάτικο έδαφος εδώ και 65 χρόνια. Από το τέλος του πολέμου…
«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δυο άνδρες περπάτησαν δίπλα δίπλα έως το Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ. Το κόκκινο χαλί ήταν εκεί και τους περίμενε. Όπως και τα αγήματα.
Δεν έλειψαν, φυσικά, οι φωτογραφίες με δυο παιδάκια, που έδωσαν λουλούδια στους δυο ηγέτες και βγήκαν μαζί τους φωτογραφίες.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψε και στο βιβλίο των επισκεπτών στο Σπίτι της Ειρήνης. «Μια νέα ιστορία ξεκινά. Μια εποχή ειρήνης» έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
Έτοιμος να φτάσει ως τη… Σεούλ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή» αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν είπε στον ομόλογό του ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα αν πάει στον Κυανό Οίκο». Και ο Κιμ απάντησε: «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».
Στο ίδιο τραπέζι
«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών. Και υποσχέθηκε να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».
Ο Μουν τόνισε στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».
Τον Κιμ συνοδεύει η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα (…), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Χωρίς, όμως, να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.
Οι δύο αντιπροσωπείες διέκοψαν, λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, την πρώτη φάση των συνομιλιών τους για να γευματίσουν. Το έκαναν χωριστά, με τους βορειοκορεάτες να επιστρέφουν για λίγο στο δικό τους έδαφος.
Τι προηγήθηκε της ιστορικής συνάντησης
Αφού ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Κιμ επέβλεψε την κεραυνοβόλα επιτάχυνση των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το 2017, η Πιονγκγιάνγκ έκανε τη δοκιμή του ισχυρότερου πυρηνικού όπλου που είχε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, ενώ δοκίμασε επίσης διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Η ένταση είχε ανέβει σε ύψη χωρίς προηγούμενο, καθώς Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές για πυρηνική Αποκάλυψη διανθισμένες με βαριές προσωπικές προσβολές.
Ο Μουν άδραξε την ευκαιρία που πρόσφερε το ολυμπιακό κλαδί ελιάς για να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ, τονίζοντας ότι η διακορεατική σύνοδος θα προσφέρει μια βάση για τη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.
Μικρό καλάθι
Ο γενικός γραμματέας της νοτιοκορεάτικης προεδρίας Ιμ Τζονγκ-σοκ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τίποτε δεν είναι κερδισμένο εκ των προτέρων: η τεχνολογική πρόοδος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας σημαίνει ότι η όποια συμφωνία θα είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από «τις συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης που είχαν συναφθεί τις δεκαετίες του 1990 και του 2000», και «αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη σύνοδο δύσκολη».
Η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει εγγυήσεις για την ασφάλειά της -δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα περισσότερες διευκρινίσεις- προκειμένου να συζητήσει για το οπλοστάσιό της.
Όταν ο Κιμ μετέβη τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο, κάνοντας την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία, είχε πει ότι το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί εάν η Σεούλ και η Ουάσινγκτον λάμβαναν «προοδευτικά και συγχρονισμένα μέτρα ενόψει της πραγμάτωσης της ειρήνης».
Τι ζητά η Βόρεια Κορέα
Στο παρελθόν, η Πιονγκγιάνγκ συνέδεε την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου» με την αποχώρηση των περίπου 28.500 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Νότια Κορέα και την αποχώρηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων και της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. Όμως για την ώρα, όλα αυτά χαρακτηρίζονται αδύνατα από την Ουάσινγκτον.
Το περασμένο Σάββατο, ο Κιμ ανακοίνωσε μορατόριο στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι της Πιονγκγιάνγκ επιτεύχθηκαν, καθώς και το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών. Ορισμένοι ειδικοί εκτίμησαν ότι το πεδίο δοκιμών αχρηστεύτηκε μετά την πιο πρόσφατη δοκιμή, τον Σεπτέμβριο.
Η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση. Η επανέναρξη των συναντήσεων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου θα είναι άλλο ένα θέμα που θα θιγεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ – newsit.gr
Φωτογραφίες: Reuters