Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

Τα ενάλια μνημεία της Δυτικής Ελλάδας

48 aystraleziko apovatiko a6 i a20

Ζούμε την κορύφωση του τρίτου κύματος μιας πανδημίας που έχει ανατρέψει κατά πολύ την κανονικότητα της καθημερινότητας μας σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία και η υγεία της χώρας και της περιοχής μας είχε πολλά προβλήματα να ξεπεράσει. Στο σημείο που βρισκόμαστε, η παρακάτω είδηση μπορεί και να φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου.

  • Μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., απελευθερώνονται οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων σε όλη τη χώρα. Τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής.

Από τα 91 αυτά ναυάγια τα 8 βρίσκονται βρίσκονται στον Πατραϊκό Κόλπο και 1 κοντά στις εκβολές του Εύηνου.

Στην λίστα που εξέδωσε το Συμβούλιο τα αξιοθέατα αυτά των βυθών έχουν αύξοντα αριθμό από το 70 έως το 78 και είναι τα παρακάτω:

    • 1/70) Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΒΙΒΗ: Βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε νάρκη την 10η Νοεμβρίου 1940 πλησίον του ακρωτηρίου Πάπας στον Πατραϊκό Κόλπο. Βάθος 45 μέτρα.
    • 2/71) Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΔΑΡΜΑΣ: Βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία την 21η Απριλίου 1941 στη θέση Μποζαΐτικα του Πατραϊκού Κόλπου. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
    • 3/72) Βρετανικό τορπιλοβόλο HMS CHAMOIS: Βυθίστηκε στον Πατραϊκό Κόλπο δύο ναυτικά μίλια βόρεια του Άραξου την  26η Σεπτεμβρίου 1904, λόγω ατυχήματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών από αποκόλληση λεπίδας από την προπέλα του. Βρίσκεται σε  βάθος 54 μέτρων. Πολεμικό σκάφος.
    • 4/73) Γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο MARGEURITE: Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 13η  Οκτωβρίου 1943, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 84 μέτρα.
    • 5/74) Ολλανδικό φορτηγό ατμόπλοιο MARS: Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 30ή Μαίου 1945 στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
    • 6/75) Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ: Βυθίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών την 13η Ιανουαρίου 1921, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 45 μέτρα.
    • 7/76) Ελληνικό ναρκαλιευτικό ΝΕΣΤΟΣ: Βυθίστηκε στον Ψαθόπυργο την 23η  Απριλίου 1941 από τη γερμανική αεροπορία. Μέγιστο βάθος 48 μέτρα. Πολεμικό πλοίο.
    • 8/77) Βρετανικό ναρκαλιευτικό ΒΥΜS 2077: Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη, την 25η  Οκτωβρίου 1944, στον Πατραϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 60 μέτρα. Πολεμικό σκάφος.
    • 9/78) Νορβηγικό φορτηγό ατμόπλοιο SVEN JARL: Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη την 17η  Ιανουαρίου 1948 ,κοντά στις εκβολές του ποταμού Εύηνου. Μέγιστο βάθος 42 μέτρα.

Με βάση διεθνείς μελέτες, όπως αναφέρεται, υπάρχουν 25 εκατομμύρια περίπου πιστοποιημένοι δύτες παγκοσμίως  από τους οποίους οι πέντε είναι Ευρωπαίοι σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization ). Για τους ανθρώπους αυτούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακριβό χόμπι, για το οποίο είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν όσα χρήματα  χρειαστεί προκειμένου να το απολαύσουν. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο χόμπι αφορά ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το εξασκήσουν. Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός ταξιδιού με σκοπό την πραγματοποίηση καταδύσεων στους βυθούς των θαλασσών, όσο κι αν τον ενδιαφέρει δεν θα το κάνει. Πρόκειται, σημειώνεται, για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού, επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά και υψηλού εισοδήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.

  • Δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος με τον τουρισμό, γιατί τα ερωτήματα είναι πολλά και η πανδημία τα κάνει ακόμα περισσότερα.

Εκείνο που εύχομαι, είναι να μην δούμε πουθενά, ως σλόγκαν τουριστικής καμπάνιας, τη φράση, «πάμε στην Ελλάδα να δούμε τα ναυάγια»… Πολύ δε περισσότερο την φράση, «πάμε στη Δυτική Ελλάδα να δούμε τα ναυάγια», γιατί αν εξαιρέσει κανείς αυτούς που γνωρίζουν, οι περισσότεροι, μάλλον ως λογοτεχνική μεταφορά θα το εισπράξουν, που επιχειρεί να χαρακτηρίσει αυτό που ζούμε. Ας επιλεγεί κάτι πιο ουδέτερο. Η χρήση της λέξης «ενάλια» για παράδειγμα.

    • Δυστυχώς στις φωτογραφίες με τις οποίες το υπουργείο συνόδεψε την ανακοίνωση, δεν υπάρχει κάποια από τα 9 παραπάνω ενάλια μνημεία της Δυτικής Ελλάδας. Ας απολαύσουμε όμως τους θησαυρούς του βυθού της χώρας από όσες φωτογραφίες έχουμε στη διάθεση μας.

 

46 veaufighter siteia.

46 Βeaufighter, Σητεία.

 

 

47 arado ar 196.

47 Arado Ar 196.

 

 

51 atmoploio minnewaska marathi soydas

51 Ατμόπλοιο MINNEWASKA, Μαράθι Σούδας

 

 

65 junkers ju 88 stin kerkyra

65 Junkers Ju 88 στην Κέρκυρα

 

 

87 agnosto emporiko ploio proti messinias

87 Άγνωστο εμπορικό πλοίο, Πρώτη Μεσσηνίας

 

48 aystraleziko apovatiko a6 i a20 mpalos

48 Αυστραλέζικο Αποβατικό Α6 ή Α20, Μπάλος_768x500

 

 


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014