Δυτική Ελλάδα
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου TAGS, στο πλαίσιο του προγράμματος ΙNTERREG V-A Ελλάδα-Ιταλία
Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος TAGS- Υπηρεσίες τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων και για τη στήριξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ ομάδων τοπικής δράσης, το οποίο συγχρηματοδοτείται με 885.385,78 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ, και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι, στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, στην βιβλιοθήκη του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA).
Στη συνάντηση θα μετάσχουν τα μέλη της Ομάδας Έργου Ελένη Κακαρίδη και Καλλιόπη Αγγελή υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που υλοποιεί το έργο για την Περιφέρεια. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) του Κέντρου Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Μπάρι, της Ιταλίας, ενώ εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο CETMA στο Μπρίντιζι, και η Τοπική Ομάδα Δράσης “Terra dei Trulli e di Barsento” (GAL).
Ο συνολικός στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση της μεταφοράς τεχνολογικών-επιστημονικών καινοτομιών από ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα καινοτομίας σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η ανταγωνιστικότητα τους μέσω μιας σειράς υπηρεσιών, που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των πόρων.
Η επίτευξη του στόχου θα ευνοηθεί και από την συμπληρωματική δράση των φορέων λήψης αποφάσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός πολιτικών που θα υποστηρίξουν την καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα.
Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά κέντρα που μετέχουν στο έργο θα προσδιορίσουν και θα προσαρμόσουν τεχνολογικές λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ξεκινώντας από σύγχρονες τεχνολογίες και υπηρεσίες της γεωργίας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αναπτυχθεί ένα σύνολο λύσεων, ικανών να διασφαλίσουν σημαντική αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας με την χρήση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών (π.χ. μείωση της χρήσης νερού και χημικών προϊόντων).
Η αποτελεσματικότητα των λύσεων θα εκτιμηθεί μέσω της εφαρμογής δύο διαφορετικών επιδείξεων σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις στην Απουλία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.