Connect with us

Κοινωνία

Ενδοικογενειακή βία: 10.730 περιστατικά ή καταγγελίες – Οι «γραμμές βοήθειας» για γυναίκες και παιδιά

endooikogeneiaki via

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Πάνω από 10.000 περιστατικά ή καταγγελίες έγιναν το 2022 και το 2023. Την ώρα που προφυλακίστηκαν μετά την πολύωρη απολογία τους ο σύντροφος της άτυχης Γεωργίας από τη Θεσσαλονίκη και ο φίλος και συνεργός του, που κατηγορούνται για τη δολοφονία της και που η περίπτωση της άγριας κακοποίησης του 4χρονου αγοριού που νοσηλεύεται σε κώμα, είναι ακόμη ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της ενδοοικογενειακής βίας. Κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών, εξάρθρωσε η αστυνομία και ήδη προχώρησε σε τρεις συλλήψεις σε Κολωνό, Εκάλη και Κορυδαλλό. Οι Αρχές αναζητούν ακόμα έξι άνδρες, που φέρονται να είχαν συνευρεθεί με τις ανήλικες. Θύματα του κυκλώματος φέρονται να είχαν πέσει 4 κοπέλες, οι δύο εκ των οποίων, ωστόσο, δεν έχουν καταθέσει σε βάρος των μαστροπών. Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ συγκεντρώνει τα μέτρα προστασίας ενάντια σε κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατάρτισε σχέδιο δράσης σε τρεις άξονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 έγιναν γνωστά 10,730 περιστατικά ή καταγγελίες με τα 9.139 να αφορούν γυναίκες.

Πώς μπορούν να προστατευτούν τα θύματα -γυναίκες και παιδιά-

Μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα. Επίσης, στη γενική γραμματεία ισότητας με τη γραμμή SOS 15900, τα 44 συμβουλευτικά της κέντρα και τους 20 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών αλλά και στη Εθνική Γραμμή 1056 του Οργανισμού “Το χαμόγελο του Παιδιού”.

  • ΕΛ.ΑΣ:
  • σε όλα τα Α.Τ.
  • 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας
  • Γ.Γ Ισότητας:
  • 44 συμβουλευτικά κέντρα
  • 20 ξενώνες φιλοξενίας

«Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτο ακόμα και με μία απλή αναφορά ενεργοποιείται η διαδικασία να συλληφθεί ο δράστης αν υπάρχει σε εξέλιξη το αυτόφωρο. Έχουν σωθεί πολλοί συμπολίτες μας κυρίως θύματα γυναίκες που από μία απλή καταγγελία, με μία κλήση στο 100», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ. ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Γραμμή SOS 15900 και Εθνική Γραμμή 1056

Η γραμμή SOS 15900 δίνει άλλη μία διέξοδο για βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά που το έχουν ανάγκη. Οι 8.500 κλήσεις που δέχτηκε μόνο το 2023 μιλούν από μόνες τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 5800 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη ή είχαν συμβεί λίγα λεπτά νωρίτερα.

«24 ώρες το 24ωρο κάθε μέρα υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει τις γυναίκες. Υπάρχει η δυνατότητα άμεσα ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και νομική συμβουλή να δοθεί από τη γραμμή 15900». δήλωσε η Γ.Γ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα 279 μητέρες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας μαζί με τα παιδιά τους.

Panic Button

Σημαντικό εργαλείο στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί το panic button που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2023, για την ώρα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους 915 γυναίκες είχαν εγγραφεί στην εφαρμογή ενώ 187 αυτοματοποιημένα μηνύματα απο γυναίκες που κινδύνευαν, εστάλησαν στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται δεκτές και ανώνυμες καταγγελίες και από άτομα που είναι αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων κακοποιητικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα ο ωχαδελφισμός και το γνώριμο… “σιγά μην μπλέξουμε” να μην αποτελεί πια δικαιολογία.

Το σχέδιο δράσης της ΕΛ. ΑΣ.

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, για την αντιμετώπιση της «ανήλικης παραβατικότητας», καταρτίζουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, με εντολή του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

  • Χαρτογράφηση των περιοχών με επαναλαμβανόμενα περιστατικά.
  • Ενίσχυση των περιπολιών στις περιοχές αυτές, καθώς και ενίσχυση των υπηρεσιών ανηλίκων της Ασφάλειας, προκειμένου να συγκεντρώνονται χωρίς καθυστέρηση στοιχεία για κάθε υπόθεση και
  •  Συνεργασία με δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναλυθεί το φαινόμενο και να μπουν οι βάσεις για μια ολιστική αντιμετώπιση του.

Παράλληλα προχωράει η επιστροφή αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και την Τροχαία, σε άλλες υπηρεσίες, ακόμα και για την φύλαξη προσώπων ή την επαρχία, για τους οποίους είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων τους ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εκδόθηκε άμεσα η ανάκληση των πρώτων 200 αποσπάσεων και μέχρι την Παρασκευή είχαν επιστρέψει πάνω από 100 και είχαν ενταχθεί πάλι στις περιπολίες.
  • Επίσης επέστρεψε το 80% των εκπαιδευμένων για το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι επίσης είχαν μετακινηθεί.
  • Επιστροφή 80% εκπαιδευμένων χειριστών για το Τηλεφωνικό Κέντρο της ΆΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τονίζουν ότι από την προηγούμενη θητεία του είχε βάλει ως “κόκκινη γραμμή” τη μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», για αυτό τώρα θα επιστρέψουν όλοι όσοι έχουν φύγει.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014