Δυτική Ελλάδα
Ενημερωτική ημερίδα για το φαινόμενο των μεδουσών διοργανώνει η Π.Δ.Ε.
Ημερίδα για το φαινόμενο των μεδουσών θα διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών.
Ειδικοί επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ, θα αναλύσουν κάθε πτυχή του φαινομένου σε εμπλεκόμενους φορείς, επαγγελματίες, αλλά και πολίτες.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διημερίδα με τίτλο: «Η Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου» που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου 2018, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ».
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργοποίηση των συναρμοδίων φορέων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των εμπλεκομένων πλευρών.
Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών που αφορά κυρίως τις ακτές του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, σε σχέση και με τις συνέπειες που υπήρξαν. Αναφορά έγινε στην παρακολούθηση του φαινομένου, για το οποίο εκδηλώνεται ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή του. Αναλύθηκε επίσης το νομικό καθεστώς, ως προς τη λήψη δυνητικών μέτρων για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται άδεια από την οικεία Λιμενικά Αρχή.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, όσο και με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αφού η θάλασσα δεν έχει όρια, με στόχο κοινή παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.