Slider
Ένωση Αγρινίου: Η αιγοπροβατοτροφία σήμερα
Κυρίαρχη η Αιτωλοακαρνανία στις παραδώσεις γάλακτος-Δείτε τα επίσημα στοιχεία. Διαρκής η προσπάθεια από την Ένωση Αγρινίου για τη συνολική αναβάθμιση του κλάδου.
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώνεται ο «χάρτης» της παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με την Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα να αποτελούν την ατμομηχανή της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα.
Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ένωση Αγρινίου καταβάλει μια συστηματική προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση του κλάδου, μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη είναι οι εκπαιδευτικές συναντήσεις που αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων σε θέματα διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και χρηστικές οδηγίες, που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να διασφαλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, να αποκτήσουν τη δυνατότητα αύξησης της γαλακτοπαραγωγής των ζώων τους και να είναι σε θέση να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα ασθενειών και άλλα.
Φυσικά, στην όλη προσπάθεια, καθοριστικής σημασίας είναι η επένδυση της ΑΜΦΙΓΑΛ).
Η αιγοπροβατοτροφία (μικρά μηρυκαστικά) αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους στη χώρα µας, συμβάλλοντας κατά 18% περίπου στο συνολικό αγροτικό εισόδημα. Η παραγωγική αυτή κατεύθυνση στηρίχθηκε στους άφθονους φυσικούς πόρους και προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της πατρίδας µας.
Για την Αιτωλοακαρνανία, η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, αφού τόσο το κρέας όσο κυρίως το αίγειο και πρόβειο γάλα είναι αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές του αγροτικού εισοδήµατος των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ίσως το δυνατότερο σηµείο του τοµέα είναι η υψηλή ποιότητα των παραγόµενων, ως αποτέλεσµα µιας σειράς παραµέτρων που χαρακτηρίζουν την Ελληνική και δη την Αιτωλοακαρνανική πραγµατικότητα, όπως το εκτατικό σύστηµα εκτροφής, οι εγχώριες φυλές και οι χορηγούµενες ζωοτροφές.
Στην Ε.Ε η εκτροφή προβάτων και αιγών γίνεται κύρια για το κρέας τους, ενώ στη χώρα µας γίνεται για το γάλα τους. Xαρακτηριστικά αναφέρετε ότι το 95% των ζώων στην Ελλάδα αρµέγεται.
Σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας και στο νομό μας εφαρμόζεται σύστημα ποιμενικής – εκτατικής εκτροφής, ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από χαμηλές εισροές και στηρίζεται στη μετακίνηση των ζώων για την εξεύρεση τροφής (βόσκηση).
Η αιγοπροβατοτροφία ασκείται σε μεγάλο ποσοστό (85% των ζώων και 80 % των εκμεταλλεύσεων περίπου)στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας οι οποίες αποτελούν το 85% του συνόλου της επιφάνειάς της, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτάσεις που από τη φύση τους δεν προσφέρονται για εντατική εκμετάλλευση, όπως ορεινές, ημιορεινές, με έντονη κλίση, με φτωχή βλάστηση κ.λ.π. Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για την Αιτωλοακαρνανία.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται, μια τάση για ανάπτυξη της συστηματικής – σταβλισμένης αιγοπροβατοτροφίας σε ορισμένες πεδινές περιοχές. Οι μονάδες αυτού του τύπου, που ιδρύονται, κυρίως από νέους αγρότες και από παλαιούς προοδευτικούς κτηνοτρόφους, διαθέτουν ζώα καλών αποδόσεων, εγχώριων (Χίου, Φριζάρτα, Σκοπέλου) ή ξένων φυλών (Lacaune). H φυλή Αγρινίου, όπως η Ένωση Αγρινίου έχει επισημάνει με παλιότερη ανάρτηση στο e-ea.gr , απειλείται με εξαφάνιση.
Σε κάθε περίπτωση η Αιτωλοακαρνανία, με παράδοση αιώνων στην αιγοπροβατοτροφία, παραμένει κυρίαρχη, τόσο στην παραγωγή Αιγοπρόβειου Κρέατος όσο και στην παραγωγή Αιγοπρόβειου Γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα, ο νομός κατέχει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής Αιγοπρόβειου Κρέατος και περίπου το 6% της παραγωγής Αιγοπρόβειου Γάλακτος.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, αυτά που αφορούν στις παραδώσεις γάλακτος το 2016, τα οποία και επικαιροποιήθηκαν στις 24/3/2017 από τον αρμόδιο Οργανισμό του ΥπΑΑΤ, η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη παραγωγή πρόβειου γάλακτος μετά τη Λάρισα, ενώ πολύ ψηλά στο σχετικό κατάλογο βρίσκεται και στο γίδινο γάλα.