Ειδήσεις
Ένωση Αγρινίου-Αιτ/νία: Σε απόγνωση (ξανά) ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι
Η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων για τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου. Αδύνατη η σπορά υπό αυτές τις συνθήκες για τους κτηνοτρόφους.
Με τον πλέον δραματικό τρόπο και με απώλειες που δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστούν επανέρχεται στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα της μη αρδευόμενης καλλιεργήσιμης γης σε έναν νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, με το πλουσιότερο υδατικό απόθεμα της χώρας.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αρδευτική περίοδος έχει προ πολλού τελειώσει, ακόμη και για τις εκτάσεις που (θεωρητικά) αρδεύονται, …το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Στην πραγματικότητα οι αγρότες εξαρτώνται απόλυτα από τις διαθέσεις του καιρού και η συνεχιζόμενη ανομβρία οδηγεί σε απόγνωση τόσο τους ελαιοπαραγωγούς όσο και τους κτηνοτρόφους.
Τους μεν πρώτους διότι ο καρπός που υπάρχει στα δέντρα έχει ζαρώσει (σταφιδιάσει) με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμος, αλλά ούτε και να μπορεί να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση, αφού έχει «στεγνώσει» εντελώς.
Όσοι ξεκίνησαν νωρίς τη συλλογή πράσινου καρπού είναι και οι μόνοι που μπόρεσαν να διασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.
Οι υπόλοιποι, είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, αφού ακόμη κι αν σήμερα βρέξει, μετράνε απώλειες, τόσο λόγω της διαφοράς στην τιμή όσο κυρίως απ’ το γεγονός ότι καταγράφεται τεράστια πτώση καρπού απ’ τα δέντρα, ο οποίος είναι μη αξιοποιήσιμος.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγροτεμάχια, που αυτή την περίοδο θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας της σποράς, αν όχι να την έχουν ήδη ολοκληρώσει, μένουν ακαλλιέργητα.
Σημειώνουμε ότι οι χορτονομές στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούν τις 170 χιλ. στρέμματα!
Πρόκειται για σπορές σε μηδική, κτηνοτροφικά λάχανα, τριφύλλια, χορτονομές λούπινου, βίκου, λιόλιουμ και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, αγριοτριφύλλια, λάφυρο τον κονδυλόριζο και τριγωνίσκο, βρώμη κτλ. κτλ.
Σε παλιότερο δημοσίευμα η Ένωση Αγρινίου έχει αναλυτικά παρουσιάσει την «ακτινογραφία» της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία, καταγράφοντας αναλυτικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά δήμο και τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου/εκτροφών.
Θυμηθείτε το δημοσίευμα με το τι και πόσο παράγει η Αιτωλοακαρνανία, πιέζοντας ΕΔΩ. Να σημειωθεί ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρωτοπόρος Νομός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις (και µε την βιολογική μέθοδο), αλλά και ο Νομός στον οποίο βρίσκεται το 1/3 των κτηνοτρόφων της χώρας που εφαρμόζουν την βιολογική εκτροφή, γεγονός που προϋποθέτει τη σπορά τέτοιων καλλιεργειών.
Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως ακόμη κι αν βρέξει το επόμενο διάστημα, αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ως είθισται από μήνα Νοέμβριο, η σπορά θα καταστραφεί, με όσες συνέπειες αυτό θα επιφέρει.