Ειδήσεις
Ένωση Αγρινίου: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το συνώνυμο ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας»
Εντάχθηκε ξανά η ελιά Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.
Η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, είκοσι μέρες πριν, κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην Πάτρα, σχετικά με την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ολοκληρώθηκε με το παράλληλο σκέλος της τροποποίησης των προδιαγραφών, ώστε να ενισχυθεί το ΠΟΠ.
Το ΦΕΚ ένταξης της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου και σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη για το ανάλογο συνέδριο της Πελοποννήσου, ο υπουργός, σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δίκτυο LEADER, βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο πεδίο, όπως αυτό πλέον διαμορφώνεται για την ελιά Καλαμάτας.
Δείτε το ΦΕΚ αναλυτικά ΕΔΩ.
Η ελιά Καλαμάτας μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατέχει την δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, παγκοσμίως, ενώ το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αποστόλου, η ετήσια παραγωγή έτοιμου προϊόντος (επιτραπέζιες ελιές) της ποικιλίας “Καλαμάτα” ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
ΠΕ Ποσότητα σε τόνους Ποσοστό στην εγχώρια παραγωγή Αιτωλοακαρνανίας 18.000-28.000 44% Λακωνίας 11.000-17.000 27% Μεσσηνίας 1.500-2.500 4% Φθιώτιδας 6.500-10.500 17% Άλλοι 3.000-5.000 8% Σύνολο παραγωγής 40.000-63.000
«Με γνώμονα την δημιουργία προοπτικής και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας ευκαιριών στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα «κενά» αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα, το Υπουργείο μας ξεκίνησε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τελευταίων χρόνων στην ονομασία της ελιάς Καλαμάτας», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας με τη λύση που δίνουμε, η οποία προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, είναι να επιτραπεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος «Kalamata olives» στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Αγορά».
Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου από ετών πίεζε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώνοντας τη φωνή και τις δυνάμεις της με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση, μέσω της οποίας με ιδιαίτερη ένταση ανέδειξε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, αξιώνοντας να ληφθούν αποφάσεις υπεράσπισης της κοινής λογικής και της εθνικής οικονομίας.