Connect with us

Κοινωνία

Ένωση Αγρινίου: Επεμβάσεις στο αμπέλι για προστασία από τις ασθένειες της περιόδου

epemvaseis ampeli astheneies periodou

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου Αχαΐας. Οι προειδοποιήσεις αφορούν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ Διαπιστώσεις: Ξεκίνησε το 1ο 10ήμερο του Ιούλη, η γ’ πτήση του εντόμου στις πεδινές περιοχές. Συστάσεις: Οι προνύμφες της 3ης γενιάς της ευδεμίδας προσβάλουν τις ράγες την εποχή που αυτές ωριμάζουν, ενώ ταυτόχρονα αυτές μολύνονται από παθογόνους μύκητες και βακτήρια (βοτρύτης κά) που τις σαπίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας στην παραγωγή, που προκαλείται από τις προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου, οφείλεται στις δευτερογενείς σήψεις. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα επιτραπέζια σταφύλια και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσβολές από τη β’ γενεά της Ευδεμίδας. Επεμβάσεις, τηρούμενων των ορίων από τον τρύγο, να γίνουν στις παρακάτω ημερομηνίες. Να γίνει καταπολέμηση στις παρακάτω ημερομηνίες: με την παραλαβή δελτίου με χημικά σκευάσματα που παρουσιάζουν και ωοκτόνο δράση, ή 20-24 Ιουλίου με βιολογικά ή χημικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ Διαπιστώσεις μολύνσεων: Δεδομένου ότι ο καιρός του Ιουνίου ήταν ιδανικός για την ανάπτυξη του περονοσπόρου, προσβολές διαπιστώνονται σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στους αμπελώνες με πλημμελή προστασία. Στις πεδινές περιοχές έχει εξαντληθεί το δυναμικό των πρωτογενών μολύνσεων. Συστάσεις: Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στις ορεινές περιοχές εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των βλαστητικών σταδίων την τρέχουσα περίοδο.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ) Διαπιστώσεις: Ευνοϊκές συνθήκες για ωίδιο Στους αμπελώνες που βρίσκονται στο στάδιο του γυαλίσματος δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος προσβολής. Στους αμπελώνες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο όπως π.χ το κλείσιμο του σταφυλιού, να συνεχισθεί η προστασία γιατί επικρατούν ευνοϊκές για την ανάπτυξή του καιρικές συνθήκες. Οι βότρυες σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι επιδεκτικοί προσβολής από τον μύκητα. Σχίσιμο των ραγών ως αποτέλεσμα προσβολής από το παθογόνο, είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη. Συστάσεις: Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση της βλάστησης και των βοτρύων στο φως. Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Όπου απαιτείται καταπολέμηση της ευδεμίδας, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

3 1

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ) Διαπιστώσεις: Υπάρχει κίνδυνος, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των κονιδίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς. Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ Αίτιο: Πρόκειται για ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο της ωρίμανσης των βοτρύων, όταν το ποσοστό των σακχάρων φθάνει το 10% περίπου. Η ευαισθησία των βοτρύων αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος. Η ασθένεια οφείλεται σε ένα σύμπλοκο βακτηρίων και σακχαρομυκήτων. Η μόλυνση συντελείται πάντα μέσω πληγών στις ράγες και προκαλείται ταχύτατη σήψη των ραγών. Η σήψη συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο τον βότρυ και η απώλεια στην παραγωγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας είναι η μύγα του ξυδιού που επισκέπτεται τις πληγωμένες ράγες και μεταφέρει το μόλυσμα. Η παρουσία του εντόμου στον αμπελώνα αποτελεί ένδειξη ύπαρξης της ασθένειας. Συστάσεις: Για την προστασία των ώριμων βοτρύων από την ασθένεια, συνιστάται η λήψη μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας πληγών στις ράγες όπως: έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγώματα στις ράγες, ορθολογικό πρόγραμμα άρδευσης και αποφυγή υπερβολικής λίπανσης, ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες, προκειμένου οι βότρυες να γίνουν λιγότερο συμπαγείς και εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών. Η καταπολέμηση της δροσόφιλας παρουσιάζει δυσκολία, αφενός διότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εντομοκτόνο και αφετέρου η καταπολέμηση τοποθετείται χρονικά πολύ κοντά στον τρύγο.

ΞΗΡΑΝΣΗ ΡΑΧΗΣ Αίτιο: Πρόκειται για τη σοβαρότερη φυσιολογική (μη παρασιτική) ασθένεια του αμπελιού. Οφείλεται στη διαταραχή της σχέσης καλίου-ασβεστίου-μαγνησίου και εμφανίζεται την περίοδο της ωρίμανσης των βοτρύων. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής, η απώλεια της παραγωγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Συστάσεις: Στις ευαίσθητες στην πάθηση ποικιλίες και στους αμπελώνες που συχνά εμφανίζεται η πάθηση, συστήνονται δύο ως τρεις ψεκασμοί με άλατα του μαγνησίου ή με διαφυλλικά λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Η εφαρμογή των επεμβάσεων τοποθετείται: 1) πριν από την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλιών, 2) στην αρχή της ωρίμανσης και 3) 7-10 ημέρες αργότερα. Είναι σημαντικό να γίνεται πλήρης διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό. Καλλιεργητικά μέτρα, όπως τα θερινά κλαδέματα, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014