Connect with us

Κοινωνία

Ένωση Αγρινίου: Επίκαιρες συμβουλές για τις ασθένειες της περιόδου στο αμπέλι

asthenies ampeli sumvoules

Τεχνικό Δελτίο με οδηγίες για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (πεδινές περιοχές)

Διαπιστώσεις: Έναρξη 2ης γενεάς Ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στις πεδινές περιοχές. Το 50% των ωοτοκιών αναμένεται έως τις 14-18 Ιουνίου. Επίσης, εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι την 1η εβδομάδα του Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί η πτήση της 2 ης γενεάς.

Συστάσεις: Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η 1 η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 4-10 Ιουνίου. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα, η 1 η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 11-18 Ιουνίου. Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό.

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων: Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη του βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές έως μέτριες πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες.

Συστάσεις: Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

 

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Διαπιστώσεις: Ευνοϊκές συνθήκες για ωίδιο. Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συστάσεις: Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

222

Προκειμένου να υποβοηθηθεί η επιλογή του μεσοδιαστήματος των προστατευτικών επεμβάσεων, ακολουθεί, στο τέλος, η διαγραμματική απεικόνιση της επικινδυνότητας της ασθένειας.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Διαπιστώσεις: Υπάρχει κίνδυνος, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες. Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των κονιδίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014