Ειδήσεις
Ένωση Αγρινίου: Η φέτα ως εθνικός διατροφικός θησαυρός
Στην ισχύουσα νομοθεσία, η «ΦΕΤΑ» («FETA») αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές (γεωγραφικά διαμερίσματα) Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.
Η φέτα έχει χρώμα λευκό, σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, με ή χωρίς οπές, συμπαγή σύσταση χωρίς επιδερμίδα και διατίθεται σε διάφορες διαστάσεις και βάρη. Απαγορεύεται η προσθήκη συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και την άλμη.
Η επισήμανση της φέτας, που κυκλοφορεί σε συσκευασμένη μορφή, με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενδείξεις, συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης αλλά και του ίδιου του προϊόντος.
Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να συγχέει τα προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία «Λευκό τυρί» με την φέτα διότι παράγονται από άλλα είδη γάλακτος (π.χ. αγελαδινό) ή Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (ποσοστό γίδινου μεγαλύτερο από 30%).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, κάθε συσκευασία με τυρί «ΦΕΤΑ» θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις:
- «ΦΕΤΑ» («FETA»).
- Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
- Τυρί.
- Επωνυμία και έδρα του παραγωγού – συσκευαστή.
- Βάρος του περιεχομένου σε κιλά ή γραμμάρια (καθαρό βάρος και στραγγισμένο βάρος εφόσον περιέχεται σε άλμη).
- ΦΕ – Αύξων αριθμός μέσου συσκευασίας – Ημερομηνία παραγωγής.
- Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
- Μέγιστη υγρασία (ως 56%).
- Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (από 43%).
- Τις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης υπό ψύξη (συνήθως 2°- 4° C).
- Πίνακα διατροφικής δήλωσης.
Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη μέσω των επιλογών τους, ώστε να αναδεικνύονται και να προστατεύονται ποιοτικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα και να περιορίζονται τα φαινόμενα νοθείας, με τους ελέγχους των συναρμόδιων αρχών.