Connect with us

Ειδήσεις

Ένωση Αγρινίου: Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνάντηση με Κασίμη για τη νέα ΚΑΠ

paseges

Όχι στην a la carte νέα ΚΑΠ – Να στηριχθούν όσοι πραγματικά παράγουν 

Κατά την άποψη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει ΚΟΙΝΗ (και όχι a la carte) και να χρηματοδοτείται 100% από την Ε.Ε. Οποιαδήποτε ανισορροπία μεταξύ κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου και επικουρικότητας, αποδυναμώνει τον κοινό χαρακτήρα της ΚΑΠ και ενέχει τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης. Αυτό υποστήριξαν με έμφαση μέλη του προεδρείου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς και ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Θωμάς Κουτσουπιάς, που συναντήθηκαν χθες με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη, παραθέτοντας της απόψεις του φορέα σχετικά με τις μεταβολές που επέρχονται και τα επιμέρους σημεία στα οποία θα πρέπει η χώρα μας να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ σε άριστο κλίμα, με τον κ. Κασίμη να υποδέχεται τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης και των επαφών που έχει το υπουργείο για τη νέα ΚΑΠ, ώστε να συγκεντρώσει και να συγκεράσει τις θέσεις των ενδιαφερομένων φορέων.

Κατά τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ η μελλοντική ΚΑΠ, πρέπει να διαθέτει επάρκεια πόρων για να μπορεί να ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και στους στόχους της Συνθήκης (εφοδιασμός των αγορών, δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, προσιτές τιμές στους καταναλωτές). Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επιμένει στο να κατευθυνθούν οι πόροι σε ενεργούς αγρότες, ώστε να στηριχθούν αυτοί που πράγματι παράγουν. Επίσης, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί βάρος σε επενδύσεις, οι οποίες όμως θα αφορούν όντως την αγροτική ανάπτυξη, ενώ συμφωνεί με την «οροφή» των ενισχύσεων, εκτιμώντας ότι μπορεί και πρέπει να χαμηλώσει σε λογικά επίπεδα. Ακόμη, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ λέει «ναι» στις Συνδεδεμένες, αρκεί να μην έχουν πελατειακό χαρακτήρα, ενώ συμφωνεί και με το 2% στους νέους αγρότες, για να επιτευχθεί η ηλικιακή ανανέωση.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία που και γραπτώς κατατέθηκαν στον κ. Κασίμη:

Η πρόταση της Επιτροπής για μείωση των πόρων του α’Πυλώνα κατά 5% και 15% του β’ Πυλώνα δεν μας βρίσκει σύμφωνούς, γιατί οι εισροές στην χώρα μας (α’ και β’ Πυλώνας) της επταετία θα είναι μειωμένες κατά 14 δις ευρώ. Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική των δύο Πυλώνων (α’ και β’) είναι στη σωστή κατεύθυνση και μας βρίσκει σύμφωνους. Οι Πυλώνες αυτοί πρέπει να είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί. Ο α’ Πυλώνας (άμεσες ενισχύσεις) χρειάζεται εξορθολογισμό για να στηρίζει τους πραγματικούς (ενεργούς) αγρότες, αυτούς δηλαδή που παράγουν γεωργικά προϊόντα. Ο β’ Πυλώνας (αγροτική ανάπτυξη) χρειάζεται εξορθολογισμό στη λογική στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων και όχι στήριξη των εξωγεωργικών ιδιωτών επενδυτών. Η προτεινόμενη οροφή των ενισχύσεων 100.000 ευρώ (με αυξανόμενη μείωση πάνω από 60.000 ευρώ) είναι σωστή και μας βρίσκει σύμφωνους, αν και θα μπορούσαμε να δούμε οροφή και σε χαμηλότερο ύψος π.χ. 50.000 ευρώ. Η εξωτερική σύγκληση πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλες απώλειες Εθνικού Φακέλου.

Μεγαλύτερη εξωτερική σύγκληση από την σημερινή ενδεχόμενα ΝΑΙ. Πλήρη σύγκληση όμως ΟΧΙ. Η πρόταση της Επιτροπής σ’ αυτό το σημείο για κάλυψη της διαφοράς του μέσου όρου κατά 50% (αντί του σημερινού 30%) νομίζουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η στήριξη των νέων αγροτών είναι σωστή και συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση της Επιτροπής για υποχρεωτικό μέτρο, όπως είναι σωστή και η κατ’ αποκοπή ενίσχυση στους μικρούς παραγωγούς. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, μας βρίσκουν σύμφωνους, αρκεί να είναι στοχευμένες (εκεί που κινδυνεύει η παραγωγή ή εκεί που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα) και όχι να υπακούουν σε πελατειακές λογικές (όπως γίνεται σήμερα). Το νέο καθεστώς συμμόρφωσης με βάση τα πρότυπα για το περιβάλλον, το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, εκτιμούμε ότι είναι πολύπλοκο και γραφειοκρατικό που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Με την πρόταση της Επιτροπής (παρά τα όσα λέγονται) η ΝΕΑ ΚΑΠ εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη και γραφειοκρατική. Χρειάζεται μεγαλύτερη απλούστευση έτσι ώστε να μπορούν και οι αγρότες να διαβάζουν και να κατανοήσουν τους Κανονισμούς. Μέσω της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, μπορεί και πρέπει να μεταφερθούν πόροι στην κτηνοτροφία, π.χ. μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υποβληθεί για έγκριση στην Επιτροπή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πιθανά να εγκυμονεί κινδύνους και καθυστερήσεις. Η χώρα μας δεν φημίζεται για την ικανότητά της σε τέτοια πολυετή στρατηγικά σχέδια. Τέλος για την εσωτερική σύγκληση (για το πώς δηλαδή θα μοιραστούν τα χρήματα του Εθνικού Φακέλου στους Έλληνες αγρότες), η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επιφυλάσσεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, αφού δει το ύψος του Εθνικού μας Φακέλου και αφού ολοκληρώσει την εσωτερική της διαβούλευση. Σαν γενική αρχή πάντως επανέλαβε και στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Κασίμη, ότι η στήριξη πρέπει να κατευθύνεται στους πραγματικούς αγρότες, δηλαδή σ’ αυτούς που πραγματικά παράγουν και όχι σ’ αυτούς που δηλώνουν. Σ’ αυτούς που παράγουν για την οικονομία και δίνουν προστιθέμενη αξία στην επιδότηση.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014