Connect with us

Ειδήσεις

Ένωση Αγρινίου: Προσοχή στο Γλοιοσπόριο

gloiosporio enosi agriniou

Το Γλοιοσπόριο (παστέλλα) πλήττει την παραγωγή ελιάς στην περιοχή. Η νόσος οφείλεται σε έναν μύκητα και συνήθως εκδηλώνεται κυρίως στον καρπό, ο οποίος αυτήν την περίοδο του έτους έχει φτάσει στην ωρίμανση, αντιπροσωπεύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή.

Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας. Το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, η εμφάνισή του, όμως, δημιουργεί την εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου, είναι η αυξημένη υγρασία. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή, αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η ασθένεια εισέρχεται απευθείας από την επιδερμίδα του καρπού, και εγκαθίσταται διακυτταρικά. Το πρώτο όργανο που καταστρέφεται είναι το χλωρόπλασμα, ακολουθούν τα μυτοκίνδρια και ύστερα το ίδιο το κύτταρο. Η μόλυνση επέρχεται με υγρασία άνω του 96%. Επωάζεται 4 ώρες σε κανονική υγρασία κι ύστερα βλασταίνει, για να διαπεράσει πάλι ιστούς σε διάστημα 8 ωρών. Οι παραγωγοί αναγνωρίζουν το Γλοιοσπόριο ως «σαπίλα».
Καλόν είναι, προκειμένου να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, κατά τη συγκομιδή να αποφεύγουν, κατά το δυνατό, τις ελιές που έχουν προσβληθεί. Εξυπακούεται ότι στην εμπορεύσιμη, βρώσιμη ελιά, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι σχολαστικός.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο ψεκασμό με χαλκό (Υδροξείδιο του χαλκού, Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός ,όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα της ελιάς από πράσινο σε μαύρο.

Ο δεύτερος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει 3 εβδομάδες μετά τον πρώτο (ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή 21, σε δόση 320 γρ. σκευ./100 λίτρα νερό). Απαραίτητο είναι και το τακτικό κλάδεμα, για να αερίζονται καλά τα ελαιόδεντρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στην Παπαϊωάννου 23 ή στο 2641.0.69046.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014