Connect with us

Βουλή

Ένταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο άρθρο για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

kinima 53 suriza sugkivernisi anel

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην φάση της επί των προτεινόμενων άρθρων και όχι επί της Αρχής συζήτηση, πού κατά αναλογία του άρθρου 100 θα ήταν παραδεκτή η κατάθεση σχετικής ένστασης αντισυνταγματικότητας δημιούργησε ένα κύκλο τοποθέτησης των κομμάτων. Η ΝΔ είπε ότι εάν και αιφνιδιάζεται από την κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι υπέρ του διαλόγου δεν θα εμμείνει σε τυπικά ζητήματα επί του παραδεχτού και θα ήθελε να την συζητήσει για να δώσει την μάχη των ιδεών.

Πάντως, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της συζήτησης της αίτησης τάχθηκαν και όλα τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εάν και υποστήριξε ότι βάση του 119 παρ. 4 και 5 του ΚτΒ ένταση αντισυνταγματικότητας μπορούσε να κατατεθεί μόνο στην προτείνουσα Βουλή και όχι στην αναθεωρητέα, αλλά επειδή όλοι συμφωνούν ας συζητηθεί η πρόταση αντισυνταγματικότητας που θέλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Κατρούγκαλος αναπτύσσοντας τους λόγους αντισυνταγματικότητας υποστήριξε ότι για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε άλλη πρόταση που κατέθεσε όταν άνοιξε η διαδικασία αναθεώρησης, μετά ψήφισε στην προτείνουσα Βουλή άλλη πρόταση ώστε να μπορέσει να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία η αναθεώρησης και τώρα να χρειάζεται απλή πλειοψηφία και με αυτό το δεδομένο τώρα έρχεται και αλλάζει την κατεύθυνση που είχε δοθεί τότε με μια άλλη ακόμα από την δική της αρχική πρόταση.

Επί της ουσίας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ν.Δ. παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου. Και κατά δεύτερον ότι η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να υπάρξει το «χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» και επί της ουσίας της κριτικής για αλλαγή θέση και υιοθέτηση άλλων απόψεων στην διαδρομή την αντέκρουσε λέγοντας πως ναι είμαστε αθεράπευτα κοινοβουλευτικοί και σε υπερ του διαλόγου και της συναίνεσης που απαιτεί το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του.

Παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, που ήταν στην προηγούμενη Βουλή ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή αναθεώρησης, λέγοντας «παίρνω τον λόγο για να πω ότι εγώ είμαι που έκανα το «κόλπο» που θεωρεί ως «κόλπο» ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» και ψηφίσαμε την πρότασή στην πρώτη φάση προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει απεμπλοκή της διάλυσης της Βουλής εξ αιτίας αδυναμίας εκλογή ΠτΔ. Δεν ήταν όμως « κόλπο», συνέχισε γιατί δεν έχω μάθει να κάνω «κόλπα» στην πολιτική διαδρομή, εάν έκανα «κόλπα» θα είχα καλύτερη εξέλιξη. Σήμερα, είπε, ο κ. Τασούλας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπρεπε να πανηγυρίζει καθώς ο στόχος που έθεσε στην προτείνουσα Βουλή να μην είναι λόγος η αδυναμία εκλογής του ΠτΔ για να διαλύεται η Βουλή, ο τρόπος εκλογής μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν που ήθελε αλλά ο στόχος επιτυγχάνεται.

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τους λόγους αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άλλα διαφωνεί πλήρως και με την πρόταση της διατύπωσης που κάνει για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ η Ν.Δ. καθώς δεν είναι σοβαρό να εκλέγεται με την πλειοψηφία ακόμα και κάτω από 151 βουλευτών ήα ν έχουνε κληρώσεις ή τον γηραιότερο των δύο υποψηφίων

Για προσχηματικές αντιρρήσεις και επιχειρήματα έκανε λόγο ο εισηγητής του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Γκιόγκας λέγοντας πως το κόμμα του είχε διαφωνήσει και με τις δύο προτάσεις (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ.) από την προτείνουσα Βουλή και δήλωσε πως το Κ.Κ.Ε. δεν θα ψηφίζει επί της συνταγματικότητας.

newsit.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014