Άλλες Ειδήσεις
Έντονο εγχώριο και ξένο ενδιαφέρον για τα έργα ΑΠΕ «δείχνουν» νέες δημοπρασίες
Σε τιμή που προσέγγισε τα 63 ευρώ ανά MWh έκλεισε χθες ο διαγωνισμός για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά έργα, από 1 έως 20 MW, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη δημοπρασία των «μικρών» φωτοβολταϊκών, κατηγορίας κάτω του ενός MW. Υπενθυμίζεται πως οι αντίστοιχες τιμές που εξασφαλίστηκαν στους διαγωνισμούς του Ιουλίου, είχαν κυμανθεί μεταξύ 62,97 και 71 ευρώ/MWh με τη μεσοσταθμική τιμή να ανέρχεται σε 63,81 ευρώ ανά MWh.
Αν και η τιμές κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης, όπως ήταν αναμενόμενο ο δεύτερος διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ που διενεργείται υπό μορφή δημοπρασίας από τη ΡΑΕ, προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον υπερκαλύπτοντας την προσφερόμενη ισχύ, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει ο επιθυμητός ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό έκλεισαν 221 έργα και στις τρεις κατηγορίες («μικρά» φωτοβολταϊκά, «μεγάλα» φωτοβολταϊκά και αιολικά) συνολικής ισχύος 535,16 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 309,36MW.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη κατηγορία για φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW συμμετείχαν 180 έργα ισχύος 102,19 MW, διεκδικώντας δημοπρατούμενη ισχύ 61,95 MW. Στη δεύτερη κατηγορία που αφορούσε φωτοβολταϊκά μεταξύ ενός MW και 20 MW, 27 έργα ισχύος 151,32 MW, διεκδικώντας 86,47 MW. Στην δε τρίτη κατηγορία που αφορά τις μονάδες αιολικών, με ισχύ 3 – 50 MW, συμμετείχαν 14 έργα ισχύος 281,65 MW για δημοπρατούμενη ισχύ 160,94 MW.
Κρίνοντας από το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε η αγορά στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο, ήταν αναμενόμενο «βαριά» ονόματα να δηλώσουν το «παρών» και αυτή τη φορά επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη ελκυστικότητα των έργων ΑΠΕ, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε αρχές Ιουλίου συμμετείχαν εταιρίες όπως η Prime Energy που ανήκει στον ναυτιλιακό όμιλο επιχειρήσεων Prime Marine, η Creta Farms, η Βιοκαρπέτ, η ΕΥΔΑΠ, η Μυτιληναίος (METKA EGN), η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ρόκας και άλλες. Υπήρξαν όμως και νέες δυνατές συμμετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, που πρόσφατα έθεσαν σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα στη χώρα, ισχύος 8,99 MW, αλλά και ξένες εταιρίες με ηγετική θέση στο χώρο των Ανανεώσιμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τα αιολικά πάρκα (που έκλεισαν επίσης με αξιοσημείωτη πτώση και μεσοσταθμική τιμή στα 55 ευρώ/MW), οι Volterra, ΤΕΡΝΑ, EDPR, Ρόκας και Ostria φέρονται να προκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, ενώ έργα κατακύρωσαν στα μεγάλα φωτοβολταϊκά οι ΔΕΗ και Spes Solaris.
Ολοένα και πιο ελκυστικές οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα
Την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ΑΠΕ στην Ελλάδα επιβεβαίωσε και ο Δείκτης Ελκυστικότητας των Ernst&Young, σύμφωνα με τα ευρήματα του οποίου η χώρα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, κατά την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, και την 40η, στην οποία είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια.
Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα μετακινείται προς μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία ως προς την τιμολόγηση των ΑΠΕ, με φόντο τη δημοπράτηση των αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,6 GW, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου για 18% συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020.
Η δημοπρασία ευέλικτης ισχύος, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου από τον ΑΔΜΗΕ με πλαφόν τα 39 χιλ. ευρώ/MW. Η ευέλικτη ισχύς, ύψους 4.500 MW που θα δημοπρατηθεί αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2019 ως και 31/3/2019.
Φίλιππος Παναγόπουλος – ypodomes.com