Κοινωνία
Το εντυπωσιακό φαράγγι του Κοσινορέματος στο ορεινό Θέρμο
Το Κοσινόρεμα, ο δεύτερος κύριος κλάδος του Γιδομανδρίτη, πηγάζει από τις κορυφές Μέγα Ίσιωμα, Δίκορφο, Καραπιπέρη και Λιάκουρα. Η λεκάνη απορροής στην περιοχή των πηγών του εν λόγω ρέματος είναι στο σύνολό της ελατοσκεπής περιοχή. Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο σύνολό της στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 του Παναιτωλικού, όπου είναι χτισμένος ο οικισμός Κοκκινόβρυση (πρώην Κοσίνα), εξ’ ου και η ονομασία του εν λόγω ρέματος.
Η ροή στα επιμέρους ρέματα που σχηματίζουν το κύριο ρεύμα στην περιοχή αυτή είναι ορμητική. Στα κατάντη του προαναφερόμενου οικισμού το Κοσινόρεμα διέρχεται από τη χαράδρα Κρούνα, μια εντυπωσιακή και πολύ στενή χαράδρα, όπου σχηματίζονται και μικροί αλλά πανέμορφοι καταρράκτες. Η διάβαση από εδώ είναι δυνατή μόνο με ειδικό εξοπλισμό, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στα Στενά του Ρεντζέλου, τα οποία σχηματίζονται στο ενδιάμεσο περίπου της διαδρομής του Κοσινορέματος. Το υπόλοιπο μέρος του εν λόγω ποταμού, αυτό από τη Διποταμιά ως τα Στενά του Ρεντζέλου και στη συνέχεια αυτό από τα εν λόγω Στενά ως την Κρούνα, προσφέρεται για ποταμοπορεία τη θερινή περίοδο.
Στο σύνολό του πάντως το Κοσινόρεμα διέρχεται από ένα εντυπωσιακό φαράγγι, το οποίο χαρακτηρίζεται από απότομα πρανή στις βουνοπλαγιές εκατέρωθεν του ποταμού, ενώ στα προαναφερόμενα δύο σημεία (Στενά Ρεντζέλου και Κρούνα) καταλήγει σε στενές και δυσπρόσιτες χαράδρες. Η βλάστηση κατά μήκος του φαραγγιού αποτελείται από πλατάνια και ιτιές στις παρόχθιες περιοχές και κυρίως από πουρνάρια και αριές στις πλαγιές εκατέρωθεν του ποταμού, εκτός φυσικά από την περιοχή των πηγών που είναι ελατοσκεπής.
Στο Κοσινόρεμα συμβάλλουν άλλα δύο κύρια παραρέματα, το Γκιρτοβίτικο ρέμα ή ρέμα του Αργυρού Πηγαδίου και το Αμβρακιώτικο ρέμα, το αποκαλούμενο και Φαράγγι του Δία.
Τα ανθρωπογενή δημιουργήματα είναι περιορισμένα στο διάβα του Κοσινορέματος λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής. Υπάρχουν όμως κι εδώ δύο εγκαταλειμμένοι οικισμοί της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης, τα Σπάρτα και ο Ανάερος, ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από το Κοσινόρεμα διέρχονται δύο μονοπάτια. Το ένα διέρχεται στο κάτω μέρος, κοντά στη Διποταμιά, και είναι το Μονοπάτι των Προσκυνητών, Πέρκος Ναυπακτίας – Προυσός Ευρυτανίας, μέσω του οποίου παλιότερα διέρχονταν οι προσκυνητές από τη Ναυπακτία προς το ιστορικό μοναστήρι του Προυσού. Το δεύτερο διέρχεται από τον εγκαταλειμμένο οικισμό Ανάερο και αποτελούσε παλιότερα τον μονοπατόδρομο που ένωνε τα Αμπέλια με το Αργυρό Πηγάδι. Πρόκειται για μονοπάτι που διέρχεται από ένα άγριο και εντυπωσιακό τοπίο σε μεγάλο ύψος από το Κοσινόρεμα στο πρώτο μέρος του, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί διαδρομή παραπλεύρως του φαραγγιού που σχηματίζει το ρέμα του Αργυρού Πηγαδίου.
Το πρώτο μέρος του Κοσινορέματος (Διποταμιά – Στενά Ρεντζέλου) προσεγγίζεται είτε με ποταμοπορεία που ξεκινάει από τη Διποταμιά είτε μέσω μονοπατιών που ξεκινάνε από την Αμβρακιά. Το δεύτερο τμήμα του Κοσινορέματος (Στενά Ρεντζέλου – Κρούνα) είναι πιο δύσκολα προσβάσιμο μέσω του προαναφερόμενου μονοπατιού Αμπέλια – Αργυρό Πηγάδι, ενώ τα προαναφερόμενα κύρια παραρέματα (Φαράγγι του Δία και Γκιρτοβίτικο ρέμα) προσεγγίζονται μέσω του δρόμου Θέρμο – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι από τα οποία διέρχεται ο εν λόγω δρόμος.
Νίκος Κωστακόπουλος
(Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)