Connect with us

Πολιτική

Επανάληψη των μέτρων στήριξης της οικονομίας Μάιο και Ιούνιο, αν χρειαστεί

stelios petsas

Τα δημοσιονομικά μέτρα συνολικά ανέρχονται σε έως και 14 δισ. ευρώ – «Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη».

Την επανάληψη των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα ανέρχονται σε έως και 14 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα γεφύρωσης των διαφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Fake news» δημοσιεύματα που αναφέρουν ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά.

Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων.

Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό».

Για το Πάσχα:

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όλους τους πολίτες «μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων».

Επίσης, υποστήριξε ότι «σε συνεννόηση με την Εκκλησία αναζητούμε κατάλληλη φόρμουλα για να πάνε οι πιστοί στον Επιτάφιο χωρίς συνωστισμό».

Κανένα θέμα πρόωρων εκλογών

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Πέτσας στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Κανένα θέμα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αντιπολίτευσης».

Για το Eurogroup: Οι σχετικές διαφορές ευελπιστούμε να γεφυρωθούν

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Eurogroup, o κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά μέχρι στιγμής «ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δις ευρώ, (περίπου 2% του Α.Ε.Π. για κάθε κράτος-μέλος) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.

Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν.

Ενώ συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα του ευρωομολόγου, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει σε κοινοτικό επίπεδο:

• Δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις.
• Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020.
• Εγκρίθηκαν σημαντικά εργαλεία ρευστότητας που, επιτέλους, μετά από χρόνια αποκλεισμών, περιλαμβάνουν και την Πατρίδα μας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Επιπλέον, τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία».

Για την επέκταση των μέτρων Μάιο και Ιούνιο

Σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε, η κυβέρνηση «ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Επιπλέον, υλοποιούμε ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται. «Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης. Δηλαδή μια στρατηγική που διαφυλάσσει τις δουλειές, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, και εγγυάται μια καλύτερη ζωή για όλους»,

«Είναι ώρα δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Είναι ώρα σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας. Ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων», κατέληξε.

protothema.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014