Κοινωνία
Επεμβάσεις που τώρα πρέπει να γίνουν στο λιοστάσι
Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ
Στις πεδινές & πρώιμες περιοχές ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς το πρώτο 10-ήμερο του Μαΐου. Την τελευταία εβδομάδα (23-30 Μαΐου) παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του. Η έναρξη της περιόδου ωοτοκίας τοποθετείται από την 20η έως την 22η Μαΐου, ενώ η μέγιστη εναπόθεση ωών αναμένεται στις 02-03 Ιουνίου.
Η κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη θεωρείται η περίοδος της καρπόβιας γενεάς, η οποία επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία.
Συνιστάται η άμεση εφαρμογή εγκεκριμένου εντομοκτόνου από σήμερα 01/06 έως τις 03- 06 εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου. Η μεγαλύτερη δοσολογία εφαρμόζεται όταν υπάρχει αυξημένη πίεση προσβολής ή όταν απαιτείται μεγαλύτερος όγκος ψεκαστικού υγρού. Επανάληψη σε 14 ή 28 ημέρες (εξαρτάται από το σκεύασμα) εφόσον απαιτείται. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές (εφόσον απαιτούνται κρινόμενες από την επιμονή υψηλών πληθυσμών του εχθρού μετά τον 1ο ψεκασμό), να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης.
ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ
Την περίοδο αυτή οι προνύμφες του εντόμου προσβάλουν εκτός από τα φύλλα και τους καρπούς. Σε φυτώρια, νεαρά δέντρα και σ’ αυτά που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης, η μαργαρόνια μπορεί να προκαλέσει και κατά την περίοδο αυτή, αξιόλογη ζημιά.
Όταν διαπιστώνεται έντονη προσβολή στην τρυφερή βλάστηση και στους καρπούς, συνιστάται επέμβαση φροντίζοντας να λούζονται και οι λαίμαργοι βλαστοί στη βάση του δέντρου.
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου.
Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε ακάλυπτο ελαιώνα σε περίπτωση βροχόπτωσης, συνιστάται η χρήση μυκητοκτόνων με θεραπευτική δράση σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου.
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ
H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25 ºC, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία.
Οι ανοιξιάτικες εφαρμογές να διακόπτονται όταν οι καρποί αποκτήσουν το 10% του τελικού τους μεγέθους.
Φυτοπροστατευτικά
Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή του φυτοπροστατευτικού και της δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης. Τηρείτε αυστηρά την αναγραφόμενη ελάχιστη απόσταση από τη συγκομιδή.
Διαβάστε επίσης: ΕΘ.Ε.Α.Σ.: Σύσταση εξαγωγικής εταιρείας