Connect with us

Διεθνή

Τι επιδιώκει ο Τζόνσον με αναστολή της Βουλής και τι σημαίνει για το Brexit

tzonson

Η Βρετανία οδεύει προς μία από τις πιο σκληρές πολιτικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών καθώς ο πρωθυπουργός Τζόνσον περιορίζει δραστικά τα χρονικά περιθώρια που έχει η Βουλή για να περιπλέξουν τα σχέδιά του ενώ ο εκλογικός νόμος κρύβει κόλπα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναστολή της λειτουργίας της Βουλής για περίπου πέντε εβδομάδες, ενώ απέχουμε δύο μήνες από το Brexit, θέτει το σκηνικό για μία δριμύτατη πολιτική σύγκρουση στο Λονδίνο η οποία θα επηρεάσει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου για δεκαετίες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δέχτηκε το αίτημα του Συντηρητικού πρωθυπουργού για αναστολή των κοινοβουλευτικών εργασιών. Η «νεκρή» περίοδος θα αρχίσει μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου, όταν η μονάρχης θα αναγνώσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Ολομέλειας – στην αποκαλούμενη «ομιλία της βασίλισσας».

Με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο του Brexit, αποφασισμένη να ολοκληρώσει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ακόμα και χωρίς συμφωνία. Η μοναδική επιλογή των αντιπάλων του κ. Τζόνσον είναι να τον ρίξουν, αλλά ο εκλογικός νόμος ίσως «αφοπλίζει» ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο

Είναι συνταγματική η ενέργεια Τζόνσον;

Είναι νομότυπη. Κανονικά η ομιλία της βασίλισσας λαμβάνει χώρα κάθε έτος και σηματοδοτεί την έναρξη της κοινοβουλευτικής χρονιάς. Παραδοσιακά οι εργασίες της Βουλής διακόπτονται πριν την ομιλία, όμως στο πρόσφατο παρελθόν οι αναστολές ήταν μικρότερης διάρκειας από το διάλειμμα που ζήτησε ο κ. Τζόνσον, κυμαινόμενες από πέντε έως 20 ημέρες.

Ο κ. Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία στα τέλη Ιουλίου και τυπικά έχει το δικαίωμα να θέσει τις νομοθετικές προτεραιότητές του. Επιπλέον, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που προκάλεσε το Brexit, η τρέχουσα περίοδος λειτουργίας της Βουλής είναι αφύσικα μεγάλη, έχοντας ξεπεράσει τις 340 ημέρες.

Τι σημαίνει αυτό για το Brexit και πώς βοηθά τον Τζόνσον;

Η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου συρρικνώνει τον αριθμό των εργάσιμων ημερών που έχουν στην διάθεσή τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι ευρώφιλοι Συντηρητικοί ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τους όρους και την επόμενη μέρα.

Οι βουλευτές επιστρέφουν στα έδρανα στις 3 Σεπτεμβρίου, μετά την θερινή διακοπή, άρα θα έχουν το πολύ μία εργάσιμη εβδομάδα προτού αρχίσει η αναστολή. Αφότου επιστρέψουν θα απομένουν 14 καθημερινές έως την διορία της 31ης Οκτωβρίου.

Οι συνεδριάσεις της Βουλής θα διακόπτονταν ούτως ή άλλως στα μέσα Σεπτεμβρίου για περίπου τρεις εβδομάδες λόγω των ετήσιων κομματικών συνεδρίων, όμως το αίτημα του κ. Τζόνσον παρατείνει το διάλειμμα. Εξουδετερώνει επίσης το ενδεχόμενο που συζητούσαν μέλη της αντιπολίτευσης για έκτακτη συνέχιση των νομοθετικών εργασιών παρά τα συνέδρια.

Υπενθυμίζεται πως χθες βουλευτές από πολλά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτροπή του no deal.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι πολέμιοι του Brexit και της άτακτης εξόδου;

Η πιο απλή λύση θα ήταν να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα αναγκάζει την κυβέρνηση να αιτηθεί νέα αναβολή του Brexit από τους ευρωπαίους εταίρους, όμως τα χρονικά περιθώρια θα είναι πολύ στενά μετά την κίνηση Τζόνσον.

Το μεγαλύτερο όπλο που έχουν στην φαρέτρα τους οι βουλευτές είναι να καταθέσουν άμεσα πρόταση μομφής, που σημαίνει ότι ο κ. Τζόνσον και οι αντίπαλοί του θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε μία από τις πλέον κρίσιμες ψηφοφορίες στην νεότερη βρετανική ιστορία.

Στόχος της αντιπολίτευσης εάν επιδιώξει να ρίξει τον κ. Τζόνσον θα είναι ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα ζητήσει νέα μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit και θα δρομολογήσει γενικές εκλογές.

Στον αντίποδα, εάν η κυβέρνηση επικρατήσει ο πρωθυπουργός θα έχει λευκή επιταγή να εφαρμόσει τις επιλογές του για το Brexit, ειδικά εάν η ψηφοφορία λάβει χώρα πριν τις 17 και 18 Οκτωβρίου, όταν θα συνεδριάσουν για τελευταία φορά πριν την βρετανική έξοδο οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Όμως ο Μπόρις έχει κρυφό χαρτί

Ακόμα και στην περίπτωση που η αντιπολίτευση επικρατήσει στην πρόταση μομφής, ο εκλογικός νόμος του 2011 θέτει κανόνες που, εάν ο κ. Τζόνσον τους εκμεταλλευτεί, ίσως αποδειχτεί αδύνατος ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης πριν την ημερομηνία του Brexit.

Ο νόμος προβλέπει πως η Βουλή διαλύεται για εκλογές με την σύμφωνη γνώμη δύο τρίτων της Ολομέλειας ή 14 ημέρες μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής εάν δεν έχει συγκροτηθεί εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα.

Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσαν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός ηττηθεί σε πρόταση δυσπιστίας στην συνέχεια δεν θα παραιτηθεί. Θα παίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, στοιχηματίζοντας ότι οι αντίπαλοί του δεν έχουν τους αριθμούς ή την ομόνοια ώστε να σχηματίσουν εναλλακτική μεταβατική κυβέρνηση.

Σε αυτό το σενάριο, η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και ο κ. Τζόνσον θα ζητήσει την προκήρυξη εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου, μετά την διορία για το Brexit. Θα θέσει μάλιστα το εκλογικό δίλημμα ως λαός εναντίον Βουλής, συσπειρώνοντας τις ψήφους των ευρωσκεπτικιστών πολιτών.

skai.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014