Uncategorized
Επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ για το Κυπριακό
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα ανέφερε υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.
Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.
“Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνοντας: “όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί’.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση “την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα” που έχει θέσει. “Καταναλώνεται” πρόσθεσε “μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα” εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που είχε κάνει και αν υπήρξε κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. ‘Αιντε στον ΓΓ.
Τέλος ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης ο κ. Κοτζιάς τόνισε: “Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει”.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος μετά τον κ. Κοτζιά δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευρά “είχε στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα”
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των κ.κ Ακιντζί και Τσαβούσογλου, είπε ότι «η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα”. Και πρόσθεσε: “Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν»..
“Την ίδια ώρα η πρόταση”, όπως είπε “αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω, θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους”.
Τέλος ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς “είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους”.
Την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί την χαρακτήρισε “για τα μάτια του κόσμου” τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει βήματα και καλώντας την ελληνοκυπριακή να πράξει το ίδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο κ. Τσαβούσογλου για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη τονίζοντας ότι δεν ήταν τίποτα το καινούργιο.
dikaiologitika.gr