Αιτωλοακαρνανία
Επιστολή Φαρμάκη στην Περιφέρεια για τους κτηνοτρόφους της Λεπενούς
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Νεκτάριου Αθ.Φαρμάκη, Περιφερειακού Συμβούλου ΠΔΕ, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας
ΠΡΟΣ
Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Κοινοποίηση : Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
***************************
Αγρίνιο, 30-5-2017
κ.Περιφερειάρχη,
κ.Αντιπεριφερειάρχη,
Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα που προέκυψε με τους ελέγχους των βοοειδών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λεπενού.
Είναι επίσης γνωστό ότι το ζήτημα απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής (άνω των 200), των οποίων αποκλειστικό εισόδημα αποτελεί η κτηνοτροφία.
Στρατηγικά, ίσως εκ περισσού αναφέρω ότι, η κτηνοτροφία των βοοειδών, αποτελεί για την οικονομία της περιοχής μια από τις πιο δυναμικές δραστηριότητες, με οικονομικό αντίκτυπο σε πολλά άλλα επαγγέλματα.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν στη διαπίστωση παραβάσεων εκ μέρους κτηνοτρόφων και αναμένονται οι κρίσεις επί των ενστάσεων που έχουν ασκηθεί. Είναι σαφείς και διακριτές οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας σε σχέση με το ζήτημα.
Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όμως, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να διασφαλίσουμε αφενός μεν το ζωικό κεφάλαιο ενός ολόκληρου τόπου και αφετέρου την υπόληψη ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με όσα καταμαρτυρούνται;
Ένα είναι το καταλυτικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω και προέρχεται από τις επαφές με ανθρώπους που γνωρίζουν : Στη Λεπενού δηλώνονταν 12.500 ζώα. Ο έλεγχος, κατά του οποίου έχουν ασκηθεί ενστάσεις, κατέληξε πως υπάρχουν 6.500 ζώα. Όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι οι χρηματικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις που λαμβάνονται από τους κτηνοτρόφους θα λαμβάνονταν και με δηλωμένα 5.000 ζώα. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι όπως και να έχει, δεν έχουμε να κάνουμε παράνομες δηλώσεις επί σκοπώ επίσης παρανόμων λήψεων επιδοτήσεων, αφού το ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη των επιδοτήσεων υπάρχει. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονισθεί, γιατί αυτό ακριβώς έχει σχέση με την στοχοποίηση που υφίσταται ένας ολόκληρος τόπος, με προσφορά στην οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.
Και εδώ επανέρχεται το ερώτημα: Η διαχείριση του θέματος εκ μέρους της Περιφέρειας, υπήρξε η δέουσα; Ή μήπως είτε πολιτικές είτε υπηρεσιακές δυσκαμψίες κατέστησαν το θέμα σοβαρότερο από την πραγματική του υπόσταση;
Δεν θέλει κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει πολιτική βούληση μείωσης του ζωικού κεφαλαίου της Αιτωλοακαρνανίας, όπως κυκλοφορεί ευρέως στους κύκλους των κτηνοτρόφων, όμως ένα ακόμα ερώτημα μένει αναπάντητο : Γιατί δεν ακολουθήθηκε και στο Νομό μας το παράδειγμα της Πρέβεζας , όπου επ’ ευκαιρία των υποχρεωτικών εμβολιασμών του Αυγούστου του 2016, η αρμόδια ΔΑΟΚ προέβη και σε επικαιροποίηση των μητρώων (ΚΒΔ); Γιατί στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας δεν έγινε το ίδιο; Ήταν πολιτική βούληση ή υπηρεσιακή παράβλεψη; Παρά το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε για μερική άρση των ενεργειών της ΔΑΟΚ στη συνάντησή του στο Αγρίνιο με τους κτηνοτρόφους, εντούτοις υπάρχει στασιμότητα εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Τα ζώα παραμένουν διαγραμμένα από την ΚΒΔ παρά το γεγονός ότι από πουθενά δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση (ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται σε τακτοποίηση ΚΒΔ και όχι σε διαγραφή ζωικού κεφαλαίου). Έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος εκτός από τυχόν πρόστιμα να υπάρξουν και άλλες συνέπειες για όλους τους κτηνοτρόφους (αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων κλπ); Έχουμε αντιληφθεί σαν Περιφέρεια ότι μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπάρχει και στο γεγονός της αποψίλωσης και υποβάθμισης των Περιφερειακών Κτηνιατρείων της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που έχω επισημάνει με παλαιότερη επερώτησή μου στο Π.Σ, επ’ ευκαιρία της τροποποίησης του οργανογράμματος;
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανείς δεν επιθυμεί ο παραβάτης να παραμείνει ατιμώρητος. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο να στοχοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη παραγωγική κατηγορία ανθρώπων, βάλλοντας επί «δικαίων και αδίκων» και δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Η ευθύνη για τη διαχείριση του θέματος βαραίνει την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τις υπηρεσιακές τυχόν δυσλειτουργίες…
Για το λόγο αυτό, θεωρώ σκόπιμη α) την επίσπευση της υλοποίησης των όσων δεσμευτήκατε ενώπιον των κτηνοτρόφων (ανάκληση διαγραφών από την ΚΒΔ κλπ), β) την επικαιροποίηση των μητρώων σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και χωρίς την πλήρη απαξίωσή τους, γ) τη λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της λειτουργίας των Περιφερειακών Κτηνιατρείων.
Εκτιμώντας ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, αναμένω, όπως όλοι, τις σχετικές ενέργειές σας.
Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ.Φαρμάκης