Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της Ομογένειας που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Ομογένεια ζήτησε η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, για να διευκολύνει τη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία, γιατί, όπως ανέφεραν, κάθε ψήφος είναι μια γέφυρα που φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην πατρίδα.
«Χαιρετίζουμε την πρόταση νόμου, που ναι μεν περιορίζεται μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον και στις εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες ομογενείς, δεν είναι μόνο φορείς ενός πλούσιου πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά συμμετέχουν και ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, πρόεδρος της Omogenia Germanias e.V. «Πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό βρίσκονται μακριά από τα εκλογικά κέντρα. Η μεγάλη απόσταση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και η επιστολική ψήφος θα λύσει αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντάς τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο κ. Καχριμανίδης και πρόσθεσε: «Η επιστολική ψήφος δεν είναι απλά μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών, είναι μια θεμελιώδης αναγνώριση της σημασίας της ομογενειακής φωνής στη δημοκρατική διαδικασία. Κάθε ψήφος από την Ομογένεια είναι μια ‘γέφυρα’ που ενώνει την Ελλάδα με τον κόσμο, είναι μια ψήφος που μας φέρνει πιο κοντά στην πατρίδα, ενισχύοντας την κοινή μας πορεία προς μια δυνατή, ενωμένη και ακμάζουσα Ελλάδα».
«Μετά την άρση των εμποδίων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εκτός της Επικράτειας, η οποία έδωσε την ισοδυναμία των πολιτών εντός και εκτός της Ελλάδας, η Πολιτεία απαντά στο άλλο πάγιο αίτημα της Ομογένειας, που είναι η συνέχεια της διευκόλυνσης ψήφου και προτείνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου – και αυτό, τόσο για τους πολίτες εντός Ελλάδας, αλλά και για τους απόδημους, οι οποίοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα για την ώρα», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου. Η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει τη συμμετοχή των εκλογέων που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν προξενεία, προξενικά γραφεία ή πρεσβείες, είπε η κ.Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα, θα πρέπει να είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Η καθιέρωση της επιστολής ψήφου είναι πάγιο αίτημα της Ομογένειας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Παναγιώτης Δροσινάκης, που ζήτησε η επιστολική ψήφος να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. «Πρέπει να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών. Πρέπει εμείς οι απόδημοι, με σταυροδοσία να αποφασίζουμε ποιοι θα μας αντιπροσωπεύσουν στην ελληνική Βουλή. Και γι’ αυτόν το λόγο έχουμε καταθέσει το αίτημα να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Η λύση που ισχύει αυτήν τη στιγμή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποτελεί λύση ανάγκης και πρέπει να αρθεί», υπογράμμισε ο κ. Δροσινάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει στην εκλογική διαδικασία την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία για τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προκαλεί ικανοποίηση καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα των αποδήμων. Ικανοποιεί, επίσης και ένα κυρίαρχο αίτημα, το οποίο θέταμε επιτακτικά και ως Κοινότητα Αλεξάνδρειας αλλά και ως Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», είπε ο Στέφανος Ταμβάκης, επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας Αλεξάνδρειας και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
«Η καθολική επιστολική ψήφος, που επιτρέπει χωρίς εξαιρέσεις τη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, είναι η ύψιστη έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος και δηλώνει την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στο εξωτερικό», είπε ο κ. Ταμβάκης και υπογράμμισε: «Το νέο νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη δημοκρατική ολοκλήρωση, καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και ενισχύει την ισότιμη μεταχείριση των εκλογέων ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, ή της πρόσκαιρης απουσίας τους από τη χώρα, κυρίως όμως, ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους, οι οποίοι στις χώρες που ζουν και εργάζονται κουβαλούν μέσα τους την Ελλάδα και αγωνίζονται άοκνα και αγόγγυστα για αυτήν».
Την κυβερνητική πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται η επιστολική ψήφος των αποδήμων στις επικείμενες ευρωεκλογές, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Σπύρος Μεζίτης, με επιστολή του η οποία αναγνώστηκε στην επιτροπή. Στην επιστολή σημειώνεται ότι είναι ομόφωνο το αίτημα των ομογενών παγκόσμια, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.