Οικονομία
Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός αλλά φουντώνει η ακρίβεια
Επιταχύνεται επικίνδυνα ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα είδη διατροφής και στα είδη σουπερμάρκετ με άνοδο 13,2% σε ετήσια βάση.
της Ξανθής Γούναρη
Τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε έστω και οριακά, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 11%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.
Αν και η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να συγκράτησαν την εκρηκτική πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στο φυσικό αέριο οι τιμές εκτινάχθηκαν προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Ξέφυγε…
Ωστόσο από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνεται ότι η ακρίβεια έχει πια «ξεφύγει» από τα προϊόντα ενέργειας (φυσικό αέριο +261,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +65,1%, ηλεκτρισμός +38,% και καύσιμα – λιπαντικά +21,5%) και έχει εδραιωθεί στην «καρδιά» των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Υπηρεσίες και βασικά είδη πρώτης ανάγκης γίνονται μήνα με τον μήνα σημαντικά ακριβότερα.
Ειδικότερα, αυξήσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στις μεταφορές, καθώς στις μετακινήσεις με αεροπλάνο καταγράφηκαν αυξήσεις 71,4%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 25,4%.
Την ίδια ώρα, τον Αύγουστο σε ετήσια βάση τα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα αυξήθηκαν κατά 13,9%, τα πακέτα διακοπών κατά 12,6%, ενώ ανατιμήσεις 16% καταγράφονται στα ξενοδοχεία.
Επιπλέον, τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 13,6%, τα έπιπλα και διακοσμητικά είδη κατά 7,1%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε ποσοστό 15,9%, ενώ τα καινούργια 12,9%.
Εξάλλου και εν όψει του νέου σχολικού έτους, οι τιμές στη γραφική ύλη και στα υλικά σχεδίασης αυξήθηκαν κατά 8% τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.
Ανοδος των τιμών
Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη σουπερμάρκετ τους τελευταίους μήνες συνεχώς επιταχύνεται.
Ετσι, παρά τη συγκράτηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 11,4%, τα προϊόντα διατροφής κατέγραψαν αύξηση κατά 13,2% σε ετήσια βάση. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο και τον Ιούνιο, πιέζοντας δραματικά τόσο τα νοικοκυριά των χαμηλότερων εισοδημάτων όσο και, πλέον, ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης.
Ειδικότερα, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,5%, όταν τον Ιούλιο η άνοδος ήταν 16,7%, τον Ιούνιο 15,9% και τον Μάιο 13,4%.
Στα γαλακτοκομικά και στα αβγά τον Αύγουστο οι τιμές ανέβηκαν κατά 18%, όταν τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 16,4% ετησίως, τον Ιούνιο είχαν ανέβει 15,5% και τον Μάιο 14,1%.
Αντίστοιχα στα κρέατα καταγράφηκε αύξηση 17,1% τον Αύγουστο από 16,7% τον Ιούλιο, 14,9% τον Ιούνιο και 13,8% τον Μάιο.
Ανάλογη εικόνα έχουμε και την κατηγορία «καφές – κακάο – τσάι», οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 12,5% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021, από 11,4% τον Ιούλιο, 8,6% τον Ιούνιο και 6,3% τον Μάιο.
Επίσης στην κατηγορία «ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά» τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,3% από 5% τον Ιούλιο, 4,4% τον Ιούνιο και 4,7% τον Μάιο.
Πτώση πωλήσεων
Η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι τέτοια που το καλάθι του σουπερμάρκετ μένει μισοάδειο ή μισογεμίζει με φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από 11 βασικές κατηγορίες προϊόντων μόνο τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα σνακ παρουσίασαν θετικό πρόσημο στο 7μηνο του 2022, με βάση τα στοιχεία της IRI.
Αντίθετα στις υπόλοιπες καταγράφηκε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 4,9% στα γαλακτοκομικά, 5,2% στα κατεψυγμένα τρόφιμα, 7,8% στα αλκοολούχα ποτά, 1,5% στα υλικά μαγειρικής, 5,2% στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς, 4,7% στα είδη ατομικής υγιεινής και κατά 6,5% στα απορρυπαντικά και στα άλλα είδη νοικοκυριού.
in.gr