Κοινωνία
Επιχείρηση πετρέλαιο: Μετά την Κύπρο τα επόμενα βήματα σε Πατραϊκό και Ιόνιο
Έπειτα από την ανακάλυψη 8-10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών στον κυπριακό στόχο «Γλαύκο», τα δεδομένα αλλάζουν, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα η οποία πρέπει τώρα να κινηθεί άμεσα. Η κυπριακή κυβέρνηση άλλωστε εκτιμά ότι αφού χτύπησε φλέβα χρυσού στο οικόπεδο 10 είναι δεδομένο ότι θα βρει και αλλού φυσικό αέριο.
Αν ήταν και η Ελλάδα έτοιμη για να βρει φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ελληνοκυπριακός σταθμός υγραεριοποίησης ο οποίος θα ανέτρεπε τα πάντα στην περιοχή. Οι δύο χώρες, όχι μόνο θα είχαν φθηνό φυσικό αέριο για τους κατοίκους της (και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια) αλλά θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού ή κατά μόνας, ισχυροί παίκτες στην αγορά με τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.
Αν σκεφτούμε ότι τώρα στην Ελλάδα φυσικό αέριο παίρνουμε από τη Ρωσία, και 6.000 χιλιόμετρα μακριά, το να βρεθεί κοίτασμα στα 100 ή 200 χιλιόμετρα θα ήταν «ανάσταση» για την ελληνική οικονομία. Όσο χρόνο κι αν έπαιρνε αυτό.
Τα ελληνικά κοιτάσματα
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει δηλώσει ότι έχει σκανάρει το υπέδαφος σε έκταση 32 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σχετικά με τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης αναφέρει: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».
Ο Ηλίας Κονοφάγος, Χημικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών ανέφερε παλαιότερα ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).
Γενικότερα μια παλαιότερη πρόβλεψη έλεγε ότι το Ιόνιο έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας.
Συνολικά 20 οικόπεδα μέχρι την Κρήτη μπορεί να έχουν κοιτάσματα, τα 9 στην Κρήτη.
Στην Κρήτη υπάρχου πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.
Εκτός των 9 οικοπέδων της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας,στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
Για το Ιόνιο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η ισπανική REPSOL.
Πρόκειται για έκταση 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή δυτικά και νότια της Κέρκυρας, μέχρι την περιοχή δυτικά της Λευκάδας.
Τον Σεπτέμβριο μονογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για τα θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Η εκτίμηση που είχε κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas έκανε λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.
Σε παλαιότερο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019. Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.
PatrasTimes.gr με πληροφορίες από tovima.gr