Connect with us

Κοινωνία

Εποχιακή γρίπη: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

15941666 1415590161798783 2132371703 n

Η Χρύσα Σπαή και το AgrinioTimes.gr μίλησαν με τον φαρμακοποιό, Κώστα Κύρκο ο οποίος με τη σειρά του, ανέλυσε όλα όσα έχουν να κάνουν με την εποχιακή γρίπη. Από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει ως και τον τρόπο αντιμετώπισης. Στην διάρκεια της κουβέντας έδωσε βασικές συμβουλές για την αποφυγή μικροβίων στην καθημερινότητά μας.

15978332_1415590448465421_617704314_n

Ποια συμπτώματα θα μας ανησυχήσουν για να τρέξουμε στο φαρμακείο; Ανησυχητικά συμπτώματα είναι: πυρετός, ρίγος, πόνος στα κόκαλα, αίσθηση καταβολής, βήχας, μυαλγίες, πονοκέφαλος και καταρροή, αν συνεχιστούν πάνω από δυο εικοσιτετράωρα.

Ποια γρίπη βρίσκεται σε έξαρση αυτό το καιρό; Τη φετινή περίοδο κυριαρχεί η γρίπη του ιού Η3Ν3 που τα συμπτώματα διαρκούν γύρω στην εβδομάδα. Το κοινό αντιγριπτικό εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 60-70%.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την γρίπη; Πως θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας χτίζοντας ένα δυνατό ανοσοποιητικό; Πέρα από τον εμβολιασμό το ανοσοποιητικό μπορεί να θωρακιστεί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, όπως αποφυγή καπνίσματος, άσκηση, φρούτα και φυσικούς χυμούς, συμπληρώματα βιταμινών (κυρίως C), αποφυγή καταπόνησης του οργανισμού, ζεστά ρούχα και αποφυγή σε πολυσύχναστους χώρους.

15969915_1415591238465342_1984345360_n

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου και πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης; Ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό όπως, καρδιοπαθείς, ιστορικό ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), νεφροπαθείς, μικρά παιδιά και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Αυτές οι ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται αρχές Οκτωβρίου. Αν το αφήσουν για λίγο αργότερα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να χάσουν πολύτιμο χρόνο από την αποφυγή ή τον περιορισμό της γρίπης.

Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να δίνονται μόνο με την συνταγή του ιατρού; Οι ασθενείς πρέπει να κατανοήσουν ότι σε διαγνωσμένη ίωση η χορήγηση αντιβιοτικών δεν προσφέρει απολύτων τίποτα. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται όταν ταυτόχρονα υπάρχει και μικροβιακή λοίμωξη από βακτήρια. Μόνο ο γιατρός είναι σε θέση να κρίνει αν απαιτείται χορήγηση αντιβίωσης.

Για τη συνεργασία γιατρού-φαρμακοποιού; Ο ασθενής που απευθύνεται στο φαρμακοποιό οφείλει να συμμορφωθεί στις οδηγίες του και αν τον παραπέμψει στο γιατρό για σοβαρότερα συμπτώματα πρέπει να ακολουθήσει τη προτεινόμενη αγωγή.

Πως μπορούμε να προστατευόμαστε στην καθημερινότητά μας από τα μικρόβια; Αποφεύγουμε τη παραμονή μας σε κλειστούς χώρους, πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε χειραψίες και ανταλλαγή φιλιών, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά χεριών και όταν νοσήσουμε οφείλουμε να προστατεύσουμε τους γύρω μας, όχι άσκοπες μετακινήσεις, χρήση μάσκας, βήχουμε καλύπτοντας το στόμα μας με χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014