Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Επτά χρόνια στον «γύψο» οι τράπεζες

2241414

Αδυνατούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους οι ελληνικές τράπεζες στην στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι χορηγήσεις δανείων γίνονται με το σταγονόμετρο εδώ και επτά χρόνια και βέβαια η οικονομία «πνίγεται» από την έλλειψη ρευστότητας. Ούτε οι τρέχουσες ανάγκες δεν χρηματοδοτούνται. Πόσο μάλλον οι αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες για την χρηματοδότηση των σχεδίων τους στρέφονται στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, όπως στην περίπτωση του Ομίλου Μυτιληναίου.

Άλλες επιχειρήσεις έσπευσαν να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε «φρέσκο χρήμα».

image

Οι περισσότερες όμως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε κεφάλαιο κίνησης για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Βεβαίως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος έλεγε πριν από λίγα χρόνια:

«Χρήματα έχουμε πλέον. Υγιείς επιχειρήσεις, που να πληρούν τα κριτήρια δεν βρίσκουμε».

Αυτό δείχνει την κατάσταση μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων της χώρας, συνεπεία κυρίως της κρίσης, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας.

Οι περισσότερες δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζοοικονομικά κριτήρια.

Δεν περνάνε τον… πήχη.

Είτε γιατί έχουν υπέρογκο δανεισμό, είτε γιατί δεν εμφανίζουν κέρδη, είτε γιατί ο κλάδος που δραστηριοποιούνται δεν εμφανίζει προοπτικές ανάκαμψης την επόμενη 5ετία.

Το τελευταίο μάλιστα είναι ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Για παράδειγμα άλλο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε προ καιρού ότι «δεν δανειοδοτούν επιχειρήσεις στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης».

Ομοίως εξαιρετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση σε δανεισμό για επιχειρήσεις Τύπου και ενημέρωσης κάθε μορφής.

Την ίδια στιγμή τα μετρητά έχουν γίνει ανάρπαστα. Οι συνολικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ανέρχονται σε 191,904 δισ. ευρώ 

«Όποιος διαθέτει μετρητά είναι Βασιλιάς», ανέφερε παράγοντας της αγοράς. Και δεν είχε άδικο.

Ωστόσο η προσπάθεια να διατηρεί κανείς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα και να μην προχωρά σε τοποθετήσεις «κρατάει πίσω» την οικονομία. Το ΑΕΠ δεν αυξάνεται, οι δείκτες δεν βελτιώνεται, η ανεργία δεν πέφτει.

Τα στοιχεία δείχνουν κάτι που όλοι ξέρουν

Η συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα είναι δραματική, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανάκαμψη των πιστοδοτήσεων που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων, όπου οι νέες χορηγήσεις αυξάνουν με ρυθμό ακόμη και έως 9%.

Οι συνολικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ανέρχονται σε 191,904 δισ. ευρώ (τελευταία επίσημα στοιχεία ΤτΕ, Μάιος 2017), κινούμενες σε διαρκώς πτωτική τροχιά (201,459 δισ. ευρώ τον Μάιο 2016) και έχοντας απομειωθεί άνω των 68 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2010, όταν ανέρχονταν σε 259,986 δισ. ευρώ.

image

 

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στην ΕΚΤ, καθώς χωρίς αύξηση των χορηγήσεων καταλύεται ουσιαστικά ο ρόλος ύπαρξης των τραπεζών και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες για την χρηματοδότηση των σχεδίων τους στρέφονται στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση την τελευταία επταετία εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης στην ελληνική οικονομία, η αύξηση των χορηγήσεων, πρωτίστως με νέα δάνεια προς υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, κρίνεται παραπάνω από επείγουσα.

Μάλιστα, συνδέεται και με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών, καθώς αυτές θα «δικαιωθούν» στην πράξη μόνο από τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες θα μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια από προβληματικές σε νέες υγιείς δανειοδοτήσεις.

Μιχάλης Παπανίδης – zougla.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014