Connect with us

Επιστήμες

Ερευνητές ανακάλυψαν κύτταρα που «θυμούνται» τις αλλεργίες

allergy 1738191 1280

Για πρώτη φορά, ερευνητές εντόπισαν ένα κύτταρο που «θυμάται» τις αλλεργίες και πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτων που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για μια «πρωτοποριακή ανακάλυψη», η οποία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster και της φαρμακευτικής εταιρείας ALK-Abello με έδρα τη Δανία ανακάλυψαν ότι ένα Β-κύτταρο μνήμης τύπου 2 (MBC2) παράγει τα αντισώματα που εμφανίζονται στις αλλεργικές αντιδράσεις. Τα Β-κύτταρα είναι ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου που προστατεύει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας ανοσολογικής αντίδρασης.

«Πριν από την ανακάλυψη αυτού του κυττάρου, δεν γνωρίζαμε ακριβώς τι ήταν αυτό που προσπαθούσαμε να κυνηγήσουμε. Και έτσι τώρα, ουσιαστικά, έχουμε τον ένοχο, ξέρουμε ότι αυτό είναι το πράγμα που κάνει τους ανθρώπους αλλεργικούς», δήλωσε στο CTVNews ο Τζόσουα Κένινγκ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster και συν-επικεφαλής της μελέτης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο νέες μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine». Οι μελέτες, από τις οποίες η μία εξέτασε παιδιά με αλλεργίες και η άλλη ενήλικες, περιέγραψαν έναν μοναδικό τύπο ανοσοποιητικού κυττάρου που δεν έχει συνδεθεί με τις αλλεργίες στο παρελθόν. Τα κύτταρα συνήθως παράγουν έναν τύπο αντισώματος που δεν σχετίζεται με τις αλλεργίες, την ανοσοσφαιρίνη G (IgG). Ωστόσο, ένα υποσύνολο αυτών των κυττάρων μεταβαίνει στην παραγωγή ενός αντισώματος που σχετίζεται με την αλλεργία και ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), όταν έρχεται αντιμέτωπο με ένα αλλεργιογόνο, είτε πρόκειται για γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή φιστίκια.

Η IgE παράγεται συνήθως από βραχύβια πλασματοκύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα ως άμεση και προσωρινή γραμμή άμυνας του οργανισμού. Αυτά τα αντισώματα πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των παρασίτων, αλλά στις αλλεργίες επιτίθενται σε αβλαβείς πρωτεΐνες.

Τα κύτταρα που εντοπίστηκαν πρόσφατα είναι ένας τύπος Β-κυττάρων μνήμης, τα οποία συνήθως «θυμούνται» ιούς και βακτήρια και εκτοξεύουν IgG όταν εμφανίζονται αυτοί οι εισβολείς. Οι επιστήμονες όμως ανακάλυψαν και μια υποομάδα Β-κυττάρων μνήμης που «θυμούνται» αλλεργιογόνα και παράγουν IgE. Αυτά τα κύτταρα δεν είναι βραχύβια όπως τα πλασματοκύτταρα αλλά παραμένουν στο σώμα για αόριστο χρονικό διάστημα.

Η νέα έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ή εξετάσεων για τις αλλεργίες, όπως για παράδειγμα για να εκτιμηθεί αν μια παιδική αλλεργία είναι πιθανό να επιμείνει στην ενήλικη ζωή.

«Αυτά τα κύτταρα μπορούν να αναλυθούν ως ένα είδος βιολογικού δείκτη για τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας ή την επιμονή της αλλεργίας», δήλωσε η Μαρία Κουρότο ντε Λαφάιγ, καθηγήτρια παιδιατρικής και ανοσολογίας και αλλεργίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για τα παιδιά.

Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια και ανέλυσε δείγματα αίματος από 58 παιδιά που ήταν αλλεργικά στον εν λόγω ξηρό καρπό και 13 που δεν ήταν. Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε μικρότερο αριθμό δειγμάτων αίματος από ενήλικες με διάφορες αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων έξι με αλλεργία στη γύρη της σημύδας, τεσσάρων με αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης και 11 με αλλεργία στα φιστίκια.

Ενώ όλα τα παιδιά με αλλεργίες απέφευγαν να τρώνε φιστίκια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη των ενηλίκων με αλλεργία στη γύρη της σημύδας έδωσαν δείγματα αίματος πριν και μετά την έναρξη μιας ανοσοθεραπείας για τις αλλεργίες τους. Η θεραπεία αυτή έχει σχεδιαστεί για να απευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εκθέτοντας τους ασθενείς σε μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου και στη συνέχεια αυξάνοντας σταδιακά τη δόση με την πάροδο του χρόνου.

Και οι δύο μελέτες αναζήτησαν ενδείξεις ότι τα Β-κύτταρα μνήμης μπορεί να στραφούν στην παραγωγή IgE μετά την έκθεση σε αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές που εξέτασαν δείγματα από παιδιά αναζήτησαν Β-κύτταρα μνήμης με έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχέα ή μέρος του αντισώματος που του επιτρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Αυτός ο υποδοχέας είναι πιο συχνός σε άτομα με έκζεμα και άσθμα, δύο φλεγμονώδεις καταστάσεις που συχνά συμπίπτουν με αλλεργίες, από ό,τι σε άτομα χωρίς τις παθήσεις αυτές.

«Τα κύτταρα αυτά δημιουργούν άμεσα τα αντισώματα IgE, τον τύπο που μας κάνει αλλεργικούς», δήλωσε στο Live Science ο Κένινγκ.

«Είναι πραγματικά η δεξαμενή μακροπρόθεσμης μνήμης της αλλεργίας» συμπλήρωσε.

Η έρευνα αποτελεί μέρος «ενός σημαντικού τομέα μελέτης και το κλειδί για την κατανόηση της επιμονής των ασθενειών που προκαλούνται από αντισώματα, όπως οι αλλεργίες», δήλωσε στο Live Science η Δρ. Σαρίτα Πατίλ, επίκουρη καθηγήτρια αλλεργίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Ωστόσο, και οι δύο μελέτες ήταν περιορισμένες λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν πώς η ανοσοθεραπεία για τις αλλεργίες στα φυστίκια επηρεάζει τα νεοπεριγραφέντα κύτταρα και τα αντισώματα που απελευθερώνουν. Είναι γνωστό ότι η ανοσοθεραπεία μειώνει με την πάροδο του χρόνου τα αλλεργιογόνα επίπεδα IgE των ανθρώπων, αλλά ο αντίκτυπος στα Β-κύτταρα μνήμης είναι ασαφής.

Άλλες μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να δουν αν η συμπεριφορά αυτών των κυττάρων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στα παιδιά, τα οποία μερικές φορές ξεπερνούν τις αλλεργίες τους.

ΠΗΓΗ: Live Science, CTVNews

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014