Εκδηλώσεις
Εργαστήρι Πολιτιστικής Βιομηχανίας του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας (Photos)
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τo 1o Εργαστήρι πολιτιστικής Βιομηχανίας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια τού έργου Creative@Hubs με θέμα:
Τα Ιστορικά γεγονότα ως πηγή έμπνευσης στην τέχνη και υπεραξίας στην πολιτιστική κληρονομιά.
Εξαιρετικά επιτυχημένο το 1ο Εργαστήριο πολιτιστικής βιομηχανίας (Creative@Hubs)
με θέμα «Τα Ιστορικά γεγονότα ως πηγή έμπνευσης στην τέχνη και στην υπεραξία της πολιτιστικής βιομηχανίας»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, το Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 18:30, με θέμα την τεράστια επιρροή που άσκησαν τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης με αποκορύφωμα την Έξοδο του Μεσολογγίου στο έργο του Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου, Ευγένιου Ντελακρουά καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν τα έργα τέχνης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας.
Το 1ο εργαστήρι με θέμα «Τα Ιστορικά γεγονότα ως πηγή έμπνευσης στην τέχνη και στην υπεραξία της πολιτιστικής βιομηχανίας», έλαβε χώρα στον πολυχώρο συνεδρίων και εκδηλώσεων, στο ισόγειο του κτιρίου Χρυσόγελου στην Ι.Π. Μεσολογγίου, και υπήρξε προπομπός της εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνέργεια με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, με θέμα το ταξίδι των εκθέσεων του Ευγένιου Ντελακρουά και της ψηφιακής έκθεσης από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του προγράμματος. Εν συνεχεία κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τσιχριτζή ο οποίος με τη σειρά του καλωσόρισε με θέρμη την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην έμπνευση και υλοποίηση του προγράμματος “Creative@Hubs” από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εγκατάστασή του στο εμβληματικό-ιστορικό κτίριο Χρυσόγελου που δεσπόζει στο κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου. Μετά το πέρας του χαιρετισμού του Προέδρου, ο συντονιστής του προγράμματος αφού προλόγισε τους δύο εισηγητές στο κοινό, έδωσε το λόγο στον 1ο ομιλητή Δημήτριο Δραγγανά (φιλόλογος-ιστορικός) ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον απόηχο που είχαν τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης στα έργα τέχνης. Οι Έλληνες αγωνιστές, μαχόμενοι με σθένος απέναντι στον τουρκικό ζυγό κινητοποίησαν, συγκίνησαν και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες του εξωτερικού, αναπτύσσοντας με αυτό το τρόπο ένα ισχυρό φιλελληνικό ρεύμα. Τα δύο σπουδαία έργα του Ευγένιου Ντελακρουά, τα οποία εμπνεύστηκε από την ελληνική επανάσταση, είναι τα εξής: Η “Σφαγή της Χίου” και η “Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”, έργα τα οποία περιέγραψε λεπτομερώς ο ομιλητής. Τέλος το λόγο πήρε ο 2ος εισηγητής Γεώργιος Αποστολάκος, (διπλωματούχος ξεναγός, επικεφαλής του προγράμματος “Αιτωλική Φιλοξενία”), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του πολιτιστικού τουρισμού και την αναγνώρισή του ως ξεχωριστή παραγωγική κατηγορία. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης της πολιτιστικής και τουριστικής βιομηχανίας, έχοντας ως σκοπό την ενθύμηση ιστορικών γεγονότων κτλ. μέσω της αγοράς αναμνηστικών προϊόντων, πυροδοτώντας ταυτόχρονα την αυξημένη απασχόληση ατόμων αλλά και τη ζήτηση υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες και βιομηχανικές περιοχές. Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και προσφέρθηκε μπουφές με δροσερά αναψυκτικά στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.
Το εργαστήρι μεταδόθηκε και με LIVE STRΕAMING μέσω της σελίδας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Facebook.