Uncategorized
Ερωτήματα του Κ. Ρόκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου
Α) Κατά την 4η/2017 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Απρίλιος 2017), είχε αποφασισθεί (κατά πλειοψηφία) η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου και Δήμου Αγρινίου με τίτλο: «Συντήρηση Δικτύων Ύδρευσης Αποχέτευσης των Δημοτικών Ενοτήτων 1) Αγγελοκάστρου 2) Αρακύνθου 3) Θεστιέων 4) Μακρυνείας 5) Νεάπολης 6)Παναιτωλικού 7) Παραβόλας 8) Παρακαμπυλίων και 9) Στράτου». Ως προς τη σύναψη της ανωτέρω προγραμματικής, είχα καταθέσει (εγγράφως) τους προβληματισμούς μου, τόσο για νομικά και νομολογιακά ζητήματα, όσο και για τον κατ’ουσίαν πολιτικό χειρισμό του θέματος, ο οποίος γεννούσε αδικία για τους δημότες, μέσω υποκρυπτόμενης επιχορήγησης η οποία ελάμβανε χώρα.
Είναι γνωστό ότι στον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγονται πριν τη σύναψή τους και οι προγραμματικές συμβάσεις (προσυμβατικός έλεγχος) και ειδικότερα για τα ποσά από 200.000 € έως 500.000 € (πλέον ΦΠΑ), ως η περίπτωσή μας, την αρμοδιότητα διενέργειας του προσυμβατικού ελέγχου έχει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμαρχος:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
- Ποιό το αποτέλεσμα του ελέγχου νομιμότητας για τη σύναψη της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης (προσυμβατικός έλεγχος) από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
- Στην περίπτωση που αυτός υπήρξε «αρνητικός», με ποιο τρόπο σκέφτεστε να καλύψετε την ανάγκη η οποία ήταν αιτία της σύναψης προγραμματικής σύμβασης; δηλαδή την ανεπάρκεια της Δ.Ε.Υ.Α.Α. να συντηρήσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου.
Είναι αναγκαίο να υπομνήσω (το έχω πράξει και προφορικά σε παρελθούσα συνεδρίαση) προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι όταν υπάρχουν προβλήματα κατά τον έλεγχο νομιμότητας, είτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στους Δημοτικούς Συμβούλους για αυτονόητους λόγους και βεβαίως το αυτό ισχύει και για το παρόν θέμα. Στην περίπτωση λοιπόν «αρνητικού» αποτελέσματος, παρακαλώ να μου κοινοποιηθεί (θεωρώ και σε όλους τους συμβούλους), η σχετική πράξη του Επιτρόπου.
Β) Μετά την μη θεώρηση του εντάλματος πληρωμής της μελέτης «Διαχειριστική Μελέτη Παπαστρατείου Πάρκου Δήμου Αγρινίου» από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Δήμαρχος προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία έκανε γνωστό ότι: «… Η μελέτη έχει παραληφθεί και έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες για γνωμοδότηση. …». Πλην όμως όλοι γνωρίζουμε ότι, η εν λόγω μελέτη δεν έχει παραληφθεί. Σημειωτέον ότι η παραλαβή μιας μελέτης, πραγματοποιείται είτε από το όργανο που την ανέθεσε (στην περίπτωσή μας η Οικονομική Επιτροπή), είτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον η Οικονομική Επιτροπή την παραπέμψει σε αυτό, κατόπιν απόφασής της (άρθρο 72 Ϩ 4 του Ν.3852/2010). Ο Δήμαρχος μάλιστα, έχει δεσμευθεί ως προς το δεύτερο πριν από μήνες , πλην όμως δεν έχει πράξει κάτι τέτοιο.
Συνεπώς στη δήλωσή του, μας κάνει κοινωνούς για γνωμοδοτήσεις(;) – εγκρίσεις(;) υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κλπ.) επί μιας μελέτης, η οποία δεν έχει παραληφθεί από τον κύριο του έργου (Δήμος Αγρινίου)!!! Ποιος άραγε τις αιτείται; Ο κύριος του έργου ; Αυτός που δεν παρέλαβε ακόμη την μελέτη;
Επιπροσθέτως αυτών, είναι σφόδρα αναγκαίο να υπενθυμίσω, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω αναφέρει (υπό την πίεση του προβλεπόμενου χρόνου των ανακοινώσεων), ότι στην εν λόγω μελέτη, έχει καταστρατηγηθεί το ελάχιστο ποσοστό του πρασίνου που πρέπει να τηρείται στα υφιστάμενα πάρκα και τούτο δεν πηγάζει από υποκειμενικά κριτήρια, αλλά από τα σαφώς προβλεπόμενα στην σχετική υπουργική απόφαση (Υ.Α. 133384/6587/10-12-1985 άρθρο 3, Ϩ 2 και Ϩ 3 (ΦΕΚ 2828/τ.Β΄/23-12-1985) με τίτλο: «Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών»). Δεν θα αναφερθώ εδώ και σε άλλα ελλείμματα που η εν λόγω μελέτη έχει, μη καλύπτοντας τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση, τα οποία επίσης ακροθιγώς έχω αναφέρει σε παρελθούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας την μελέτη ως πόνημα που άπτεται της «επιστήμης» της Αλχημείας.
Πρόκειται δηλαδή για σημαντικότατο λάθος, που έχει να κάνει με την ουσία και την ποιότητα του έργου και που βεβαίως εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατόν να δημιουργήσει και νέα προβλήματα νομιμότητας.
Κατόπιν τούτων ο Δήμαρχος,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
- Πότε ακριβώς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει και άρα προτίθεστε να «φέρετε» το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πραγματοποιηθεί η παραλαβή της μελέτης;
- Γνωμοδοτήσεις (;) – εγκρίσεις (;) υπηρεσιών επί μιας μη παραληφθείσας μελέτης πώς ακριβώς την αντιλαμβάνεστε; και
- Την καταστρατήγηση του ελαχίστου ποσοστού πρασίνου το οποίο πρέπει να υπάρχει σε υφιστάμενο Πάρκο, σύμφωνα με την σχετική Υ.Α. η οποία γεννά ουσιαστικό πρόβλημα αλλά και περαιτέρω θέμα νομιμότητας, πώς σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε;
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΚΟΣ
ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΑΝ. ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ