Connect with us

Uncategorized

Ερώτηση προς Σταθάκη σχετικά με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

konstantopoulos

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη
Θέμα: Σχετικά με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αξιοποίηση βιορευστών στις Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου.

Κύριε Υπουργέ,

Με την με αρ. πρωτ. 6544/19-3-2019 ερώτηση του πρώτου εξ ημών, στην οποία δεν έχετε απαντήσει έως και σήμερα, τέθηκε το ζήτημα της αδειοδότησης τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά σε θέση της τοπικής κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου, οι περιβαλλοντικοί όροι των οποίων εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

Τονίσθηκε επίσης στην παραπάνω ερώτηση ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία βρίσκεται ενάντια στην προοπτική λειτουργίας τέτοιων μονάδων στην περιοχή των Φυτειών, μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντολογική καθαρότητα, πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα (αποτελεί λεκάνη που απολήγουν υπόγεια ύδατα των Ακαρνανικών Ορέων με τις γνωστές πηγές ΚΟΡΠΗ) και πλούσια βιοποικιλότητα. Αποτελεί οροπέδιο, σε επαφή και απόληξη στη λίμνη Οζερός και περικλείεται από οκτώ (8) συνολικά γειτονικές ακμάζουσες κοινότητες και ειδικότερα τις τοπικές κοινότητες Φυτείες, Παππαδάτου, Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Αετό, Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα, στις οποίες διαμένουν, απασχολούνται και διαβιούν, με τις οικογένειές τους, χιλιάδες κάτοικοι.

Στην περιοχή αυτή, οι κάτοικοι ασχολούνταιαποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία καθώς και με τη μελισσοκομία, δραστηριότητες που δε συνάδουν με την παραγωγή βιορευστών, η οποία συνεπάγεται την παραγωγή αέριων ρύπων. Ταυτόχρονα, σε μικρήαπόσταση βρίσκεται το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς, με το προστατευόμενο από την UNESCOείδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα. Σημαντική είναι επίσης η ιστορική, πολιτισμική και αρχαιολογική αναφορά της περιοχής, με την οποία γειτνιάζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου με το κάστρο της, τα αρχαία κάστρα της Πόρτας της Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών (Φυτειών), οι αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας.

Προκύπτει συνεπώς ότι οι αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά θα είναι βαρύτατες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και τη φυσιογνωμία της περιοχής, ενώ δεν αναμένεται ωφέλεια ούτε καν σε επίπεδο απασχόλησης εργατικού δυναμικού της περιοχής. Η έλλειψη οιασδήποτε ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και διαβούλευσης για το ζήτημα είναι χαρακτηριστική και εντύπωση προξενεί το ότι επελέγη για τη λειτουργία των μονάδων η περιοχή των Φυτειών κι όχι η Βιομηχανική Περιοχή του Αστακού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων.

Με τα δεδομένα αυτά, οι τοπικοί φορείς έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των μονάδων αυτών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου και το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών έχουν αποφασίσει την αντίδραση απέναντι στη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά και την κινητοποίηση για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου και ζητούν την ακύρωση των σχετικών αδειοδοτήσεων. Ομοίως αντιτίθενται στην λειτουργία των μονάδων και οι σύλλογοι της περιοχής, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), οι Σύλλοιγοι Μελών της, ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των μονάδων βιορευστών στη συγκεκριμένη αμιγώς γεωργική περιοχή, στην οποία δεν υφίσταται κανένας χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτήν (10-12 χλμ) βρίσκεται η κατάλληλη προς τούτο περιοχή ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιάλι Αστακού;
Θεωρεί το Υπουργείο θεμιτή και συμβατή με το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά και τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών και της αγροτικής παραγωγής, την έλλειψη της αναγκαίας πληροφόρησης και εξατομίκευσης σχετικά με τη σύνθεση και προέλευση των βιορευστών που θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη οι εν λόγω μονάδες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει παραγωγή βιοκαυσίμων στην περιοχή;
Έχει διαφοροποιηθεί η πάγια θέση του Υπουργείου σε σχέση με τις παρόμοιες περιπτώσεις εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις περιοχές Χρυσοβίτσας (του ίδιου Δήμου Ξηρομέρου), Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Βόνιτσας (αλλά και άλλων περιοχών στα Γιάννενα, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης κλπ), των οποίων με αποφάσεις του Υπουργείου ακυρώθηκαν ή ανακλήθηκαν οι σχετικές αποφάσεις;
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γενικότερα έναντι της καθολικής εναντίωσης και αντίδρασης των τοπικών αρχών, των συλλογικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών στις εν λόγω αδειοδοτήσεις εγκατάστασης μονάδων βιορευστών στην περιοχή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιώργος Αρβανιτίδης

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014