Connect with us

Επιστήμες

Έρχεται το απόλυτο εργαλείο για την καθαριότητα των Δήμων

kathariotita dimon

Μια πολύ σημαντική για τους δήμους Ημερίδα διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το έργο GIZ με τίτλο «Ακολούθησε το ρεύμα: Ξανασκέψου-Ανακύκλωσε! Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: από απόβλητα σε πόρους» στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας»

Η Ημερίδα απαρτιζόταν από τέσσερα κομμάτια.
Στο πρώτο κομμάτι ο Γενικός Γραμματέας κ. Γραφάκος περιέγραψε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, σύμφωνα με τον οποίο αναδιαρθρώνεται η ανακύκλωση, αναλαμβάνουν και οι δήμοι με συνεργασία ιδιωτών και πέφτει το βάρος στα βιοαπόβλητα.

Στο δεύτερο κομμάτι της Ημερίδας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δήμους. Ποιοί άλλοι; Οι πρωτοπόροι δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Οι δήμοι αυτοί εξήγησαν ότι ουσιαστικά και συμμετοχικά βαδίζουν ολοταχώς προς το “Πληρώνω όσο Πετάω” και κυρίως παρουσίασαν τα πολύ θετικά επιτεύγματά τους στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Να σημειώσουμε για μια φορά ακόμη την απουσία της Ηλιούπολης και της Καλαμάτας. Δήμοι που εδώ και έξι χρόνια κάνουν κάθετη δική του κομποστοποίηση με πλήρη επεξεργασία και τεράστια εμπειρία και πάλι απουσίαζαν και από αυτήν την διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά ο εργαλειακός χαρακτήρας της παρουσίασης των μεθόδων και των αποτελεσμάτων των τριών δήμων ήταν εντυπωσιακός και άκρως καθοδηγητικός για τους υπόλοιπους δήμους.

Στο τρίτο κομμάτι της Ημερίδας που κατά τη γνώμη μας ήταν και ο πυρήνας της Ημερίδας, παρουσιάστηκε ένα excel που σε λίγο θα βγει στον αέρα για να διατεθεί σε όλους τους δήμους για την λεπτομερή κοστολόγηση δομών και δράσεων του μηχανισμού της καθαριότητας. Ενα excel που κάθε σύγχρονος manager θα θεωρούσε ότι το έχουν όλοι οι δήμοι, αλλά δυστυχώς όπως διαπιστώθηκε και από την έρευνα του προγράμματος δεν το έχει σχεδόν κανένας. Πόσο στοιχίζει η μεταφορά του περιεχομένου κάθε κάδου για κάθε ρεύμα ξεχωριστά μέχρι τον τελικό προορισμό; Ποιά είναι η αναλογία του κόστους των διοικητικών υπηρεσιών για την αποκομιδή των απορριμμάτων; Πόσο κοστίζει η αποκομιδή κατά τετραγωνικό; Ποιό είναι το σημείο κόστους ωφελιμότητας για κάθε ρεύμα; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις αποτυπώνονται στο excel που παρήγαγε το GIZ για τους δήμους και το οποίο θα επιτρέψει στους υπεύθυνους καθαριότητας να κατανοήσουν ποια δράση ή ποιος τομέας τους κοστίζει πολύ, που αξίζει να επενδύσουν, τι επιβαρύνει περισσότερο το κόστος καθαριότητας και τι πρέπει να βελτιώσουν.
Αυτά ακριβώς που περιέγραψαν ότι ακολούθησαν οι δήμαρχοι Κωνσταντέλλος 3Β και Μανιατογιάννης Βριλησσίων.
Οι παρουσιαστές του εργαλείου Dieter Oelgemoller, INFA, Blackforest Solution και Μαρία Πισιμίση της Ι. Φρατζής & Συνεργάτες Ε.Π.Ε.
από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν κανένα τέτοιο εργαλείο.

Και το τέταρτο μέρος της Ημερίδας περιελάμβανε τις πρακτικές για την κυκλική οικονομία και για τις πολιτικές μηδενικών αποβλήτων. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι για το που τελικά πρέπει να στοχεύσουν οι δήμοι αφού στην πυραμίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο τελικός στόχος δεν είναι η ανακύκλωση αλλά η επανάχρηση και η ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων.

Αν και δεν το συνηθίζουμε από αυτές εδώ τις σελίδες να κάνουμε και την παραγωγική κριτική μας: Για μια φορά ακόμη ένα τεράστιο υλικό ντοκουμέντων με απείρως χρήσιμες παρουσιάσεις πήγε χαμένο. Από τους 335 δημάρχους τους 335 αντιδημάρχους καθαριότητας και τους 335 προϊστάμενους καθαριότητας που απευθύνεται ευθέως το πρόγραμμα, μόνο 10-15 μπόρεσαν να παραβρεθούν. Για μια φορά ακόμη ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο – υλικό για τους αρμόδιους στην καθαριότητα των δήμων, δεν βιντεοσκοπήθηκε και χάθηκε.
Η απάντηση προφανώς είναι η κλασική: «Το πρόγραμμα δεν προβλέπει κονδύλια για βιντεοσκόπηση» Μιλάμε δηλαδή για ένα κόστος 400 ευρώ.
Και ύστερα έρχεται η ερώτηση που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα. «Γιατί ρε γαμώτο δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα προγράμματα και να γίνει η διάχυση που προσδοκούμε; Γιατί οι δήμοι βρίσκονται τόσο πίσω από τις εξελίξεις»; Η απάντηση είναι απλή και διαρκής: Γιατί οι γραφειοκράτες που σχεδιάζουν τα προγράμματα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

myota.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014