Επιστήμες
Έρχονται μεγάλα πακέτα για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων
Την δημιουργία μεγάλων προγραμμάτων χρηματοδότησης των δήμων εντός του 2020 για εξοπλισμό αποκομιδής ανακύκλωσης και ειδικότερα βιοαποβλήτων εξήγγειλε στην ομιλία του κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από το GIZ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος για την διαχείριση των απορριμμάτων κ. Μανώλης Γραφάκος.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι ο στόχος ανακύκλωσης θα είναι το 50% μέχρι το 2025 και περιέγραψε με αδρές γραμμές τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που αναμένεται να εκπονηθεί εντός του 2020.
Ο κ. Γραφάκος είπε ότι στόχος της Ε.Ε. για την ανακύκλωση είναι το 55% για το 2025 ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 20%
Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση 5% άρα μιλάμε για 50%.
Τόνισε ότι η μη επίτευξη των στόχων εκθέτει την Ελλάδα, αλλά θα δημιουργήσει και νομικά ζητήματα. Ηδη η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τα λήμματα και τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.
Επίσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα θάβουμε το 80% με ευρωπαϊκό στόχο το 10% για το 2035 ενώ ήδη σήμερα πολλά κράτη τείνουν στο 0 .
Ετσι ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2019 ο Εθνικός Σχεδιασμός θα αναθεωρηθεί και θα υπάρξει ανάδοχος μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για να δημιουργηθεί μια θεσμική ομπρέλα που θα εγκριθεί με πράξη του Υπ. Συμβουλίου
Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός θα περιλαμβάνει αλλαγή στους στόχους σε πιο ρεαλιστικούς αλλά όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος θα απαλλαγεί και από τις αγκυλώσεις που έχει ο σημερινός με δογματισμούς. Ο νέος Ε.Σ. δεν θα είναι αγκιστρωμένος στην
δημόσια διαχείριση και δεν θα διακατέχεται από φοβίες για τα υπολείμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ενεργειακή αξιοποίηση.
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανακύκλωση βιοαποβλήτων όπου εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ανακύκλως. Σήμερα η ανακύκλωση χωρίζεται σε 15% υλικά συσκευασιών και 5% βιοαπόβλητα από κήπους και όχι οργανικό των τροφών. Αυτό είπε πρέπει να φτάσει στο 50% της ανακύκλωσης και σ΄αυτό οι Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει έναν βασικό ρόλο έτσι ώστε το 50% να το κρατήσουμε στην πηγή.
Υπάρχουν όμως δύοπροβλήματα. Η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους έχει κολλήσει εδώ και χρόνια χωρίς καμία ανάπτυξη και ενώ οι δήμοι λένε «δεν έχω κάδους» η ΕΕΑΑ υποστηρίζει ότι κάνει ότι έχει υποχρέωση να κάνει στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ευθύνης του παραγωγού να μαζεύει αυτό που παράγει. Η ΕΕΑΑ όμως τελικά καλύπτει μόνο το 50% της ανακύκλωσης διότι τόση είναι η αντιστοιχία των συσκευασιών στο σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών.
Το 50 % των ανακυκλώσιμων «είναι ορφανά» σημείωσε ο κ. Γραφάκος. Και γι αυτό τα ποσοστά έχουν κολλήσει
Ο Γ.Γ. σημείωσε ότι πρέπει να προστεθεί 15% ακόμη και για αυτό εξήγγειλε ένα μέτρο εντός του 2020 για εξοπλισμό ανακυκλούμενων υλικών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα με προγραμματικές συμβάσεις με ιδιώτες, οι ίδιοι οι δήμοι να αναλάβουν την συλλογή διότι ΄πως είπε και το προσωπικό των ΟΤΑ έχει όρια
Το σχέδιο είναι να αυξήσουμε τον εξοπλισμό με πρόγραμμα του Υπουεγείου Περιβάλλοντος μέσω του ΕΣΠΑ και με διπλασιασμό των πόρων των ιδιωτών ανακύκλωσης και μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της ΕΕΑΑ μέσω του ΕΟΑΝ.
Δεύτερο σημαντικό κομμάτι σημείωσε ο κ. Γραφάκος είναι το κομμάτι των βιοαπομβλώτων και οι καφέ κάδοι θα μπουν στην συνείδηση του κόσμου όπω ακριβώς και οι μπλε.
Στοχος είναι από τα αστικά απόβλητα όπου το 40-45% είναι οργανικά, να πάνε τα μισά στην πηγή.Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σε τρεις άξονες που είναι η ενημερώση, το δίκτυο εξοπλισμού και η μεταφορά της τεχνογνωσίας και γι αυτό το λόγο εντός του 2020 θα ανοίξουν επιπλέον προγράμματα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και επιμέρους επιχειρησιακά όπου θα κληθούν οι δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις για εξοπλισμού για συλλογή βιοαποβλήτων
Αλλο ένα μεγάλο πρόβλημα όπως σημείωσε ο κ. Γραφάκος είναι το που θα πάνε αυτά τα βιοαπόβλητα καθώς σήμερα η Ελλάδα δεν έχει υποδομές. Στόχος είναι να φτιαχτούν Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Σήμερα υπάρχουν 4-5 μονάδες ενώ δρομολογούνται 30 μονάδες με βάση τα χρήματα που υπάρχουν. Το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε παραγωγή ενέργειας ή RDF
Τέλος ο κ. Γραφάκος απευθυνόμενος στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος του κόστους που θα μεταφερθεί στον πολίτη αλλά εκτίμησε ότι δεν θα είναι δυσβάστακτο.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να δουν σοβαρά το σύστημα Πληρώνω Οσο Πετάω και άλλα συστήματα με κίνητρο σ΄αυτόν που κάνει ανακύκλωση.
myota.gr