Connect with us

Υγεία

Έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι ασθενείς θα κάνουν θεραπεία

Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν τον Αύγουστο απέδειξαν πως οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα βοηθούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με Covid-19. Έτσι, σύντομα τέτοιες θεραπείες θα λαμβάνουν και Έλληνες ασθενείς.

Τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα (01.10.2021) στη Βουλή θέτει το θεσμικό πλαίσιο για να χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία κατά της Covid-19 και σε ασθενείς στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων προορίζεται για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας.

Οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από την επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η δαπάνη θα καλύπτεται από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις 22 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν προχώρησε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια 220.000 αγωγών μονοκλωνικών αντισωμάτων, την οποία συνυπέγραψαν 18 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Αυτό σημαίνει πως οι θεραπείες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε αριθμό.

Ποιοι ασθενείς θα κάνουν θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, εξηγεί πως η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη (30.09.2021) στο New England Journal of Medicine, αποδεικνύει πως οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, παρέχουν υψηλή προστασία απέναντι στη λοίμωξη Covid-19, όταν δοθούν έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου.

Για να λάβει τη θεραπεία ένας ασθενής απαιτείται -όπως λέει ο καθηγητής- να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να αναπτύξει σοβαρή νόσο Covid-19.

«Ένας άνθρωπος που νοσεί από κορονοϊό και που είναι 50 ετών και πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Αυτός ο άνθρωπος ανήκει στην ομάδα εκείνη, που λόγω των συννοσηροτήτων του, έχει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνει σοβαρή νόσο, από έναν αντίστοιχο 50άρη που δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Άρα αυτός ο ασθενής μπορεί δυνητικά να ωφεληθεί από τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Πρέπει, όμως, να λάβει γρήγορα τη θεραπεία, δηλαδή τα πρώτα δύο με τρία 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό θα του μειώσει κατά μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης και πολύ περισσότερο θα τον προστατεύσει από ανεπιθύμητες εκβάσεις, όπως είναι ο θάνατος. Αυτούς τους ασθενείς πρέπει να στοχεύσει κανείς», σημειώνει ο κ. Λουκίδης.

«Δύσκολη υπόθεση η επιλογή ασθενών»

Η προμήθεια μόλις 220.000 θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ε.Ε. και η διανομή τους σε 18 χώρες, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα λάβουν αυτές τις ελπιδοφόρες θεραπείες.

«Η περιορισμένη διάθεση απαιτεί σοβαρή στόχευση και η διαλογή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη», λέει ο Στέλιος Λουκίδης. Και προσθέτει: «Επίσης, πρέπει να βρεθεί το μέρος που θα πρέπει να γίνεται αυτή η διαλογή ασθενών. Διότι άκουσα κάποια στιγμή σε μια σύσκεψη που ήμουν ότι θα γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτό και μόνο που το ακούω, μου φαίνεται αστείο. Καταλαβαίνετε σε ένα συνωστισμό ανθρώπων να ψάχνεις να βρεις σε ποιους θα βάλεις μονοκλωνικά;».

Σημαντικό θέμα είναι, επίσης σύμφωνα με τον καθηγητή, να δημιουργηθεί μια έμπειρη επιστημονική ομάδα, ώστε να γίνει μια επιστημονικά σωστή και δίκαιη διαλογή στις θεραπείες, που θα πρέπει να σημειωθεί ταυτόχρονα, ότι έχουν και ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

«Η διαλογή θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα μέρη, που μάλλον πρέπει να είναι οργανωμένα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με ειδικές ομάδες για να αξιολογούν, εάν θα πρέπει να δώσουν μονοκλωνικό και σε ποιο ασθενή. Το ερώτημα είναι, πως θα το αξιολογούν και ποιοι θα προλάβουν να το πάρουν, και είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Πολύ σημαντικό, γιατί δεν έχει λύση. Γιατί δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα» επισημαίνει ο Στέλιος Λουκίδης.

«Όχι διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων»

Ο κ. Λουκίδης απαντά και στον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε την άποψη, ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα πρέπει να χορηγηθούν μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δεν είχαν επαρκή κάλυψη από τα εμβόλια και όχι σε αντιεμβολιαστές.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεση τους στον γενικό πληθυσμό. Και δεν θα τα έχουμε τους επόμενους μήνες. Επομένως, αν είναι να προστατεύσουμε κάποιους από τις επιπτώσεις τις πανδημίας, αυτοί θα είναι όσοι δεν είχαν επαρκές επίπεδο ανοσοπροστασίας μετά τους εμβολιασμούς», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Στέλιος Λουκίδης έχει αντίθετη άποψη: «Δεν θα πρέπει να γίνουν διαχωρισμοί ανάμεσα στους πολίτες. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Πρέπει να υπάρχουν και οι δύο ομάδες μέσα στην επιλογή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Γιατί ο αρνητής, αφού δεν πιστεύει ότι υπάρχει νόσος και μιλάει για τσιπάκια κλπ δεν θα πάρει ούτε τα μονοκλωνικά. Για μένα ανθρωπιστικά, πρέπει να είναι και οι δύο ομάδες στις μέσα στις μονοκλωνικές θεραπείες. Γιατί κάποιος μπορεί να μην είναι αρνητής, αλλά σκεπτικιστής ή να φοβάται τα εμβόλια».

newsit.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014