Οικονομία
Έρχονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια στις αλυσίδες – «Έκαναν 40 ευρώ και τις πήραμε 70»
Πολλές καταγγελίες έχουν φτάσει στην Γραμματεία Εμπορίου για αισχροκέρδεια στην πώληση χιοναλυσίδων, τις ημέρες του χιονιά. Αυτό αποκάλυψε ο ο πρ. της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών
«Η έννοια του πλαφόν στην τιμή είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο σε μία ελεύθερη οικονομία. Αν, για παράδειγμα, βάζαμε πλαφόν στις αλυσίδες, επειδή υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, το πιο πιθανό ήταν ότι πολλές από αυτές τις αλυσίδες θα κατέληγαν στη μαύρη αγορά για να πωληθούν στις τιμές που θα ήθελε πραγματικά ο επιχειρηματίας. Θα προφασιζόταν ότι δεν έχει άλλες αλυσίδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Σύμφωνα με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή «όποιοι έχουν πουλήσει αλυσίδες πολύ ακριβά σε σχέση με όσο τις αγόραζαν και τις πουλούσαν στο παρελθόν, δηλαδή έχουν ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους τους […] προφανώς θα τιμωρηθούν». Και όπως τόνισε, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να το ελέγξουν αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη αυτών των πωλήσεων».
Και όπως σημείωσε, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση λίγων ημερών εμφανίζονται κρούσματα κερδοσκοπίας. «Ακόμα και χωρίς καταγγελίες το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και γι’ αυτό το λόγο ελέγχονται».
Από την πλευρά του ο κ. Ραυτόπουλος δήλωσε ότι «αυτό το οποίο διαπιστώνουμε όλοι είναι ότι “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” Κάθε φορά που έχουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, το προϊόν αυτό πωλείται πάντα με καπέλο». Και όπως είπε στην Αθήνα υπάρχουν καταγγελίες για αλυσίδες, τις οποίες τις αγόραζαν 40 με 45 ευρώ και σήμερα τις αγόρασαν 70 ευρώ. Μας έχουν στείλει και αποδείξεις, τις οποίες και εμείς, με τη σειρά μας, θα στείλουμε στο Υπουργείο προκειμένου να τις ελέγξει ξανά».
Μιλώντας στο θέμα της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά είδη ο κ. Ραπτόπουλος τόνισε ότι αυτό το οποίο διαπιστώνει είναι η μεγάλη διαφορά στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. «Την επιτραπέζια ελιά την πήρανε οι έμποροι, φέτος, από τους παραγωγούς στα 90 λεπτά έως 1 ευρώ. Εμείς, την ακατέργαστη, τη βρήκαμε στο κεντρικό οπωροπωλείο της Κεντρικής Λαχαναγοράς στα 3,5 ευρώ».
Και όπως είπε μέσα στα σούπερ μάρκετ η τιμή, μετά την επεξεργασία, πωλείται από 5 έως 8 ευρώ. Επίσης, όπως είπε, «παράγουμε το 35- 40% του γάλακτος που χρειάζονται οι καταναλωτές της χώρας μας. ΣτηνΑνατολική Μακεδονία και Θράκη το 2011 το ζωικό τους κεφάλαιο ήταν 1.239.080 αιγοπρόβατα. Το 2022, όταν καταμετρήθηκαν, είχαν 797.030 αιγοπρόβατα, δηλαδή 434.050 αιγοπρόβατα λιγότερο μέσα σε μία περίπου δεκαετία. Αυτό σημαίνει μία μείωση του ζωικού κεφαλαίου 35,26%».
«Με την κρίση η διαφορά μεταξύ χωραφιού και ραφιού που πάντοτε υπήρχε, απλώς έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος εξηγώντας ότι έχει επιδεινωθεί λόγο και της ενεργειακής κρίσης.
Όσον αφορά το Market Pass και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα τόνισε ότι «όποτε και να ανοίξει πλατφόρμα, κανείς δεν θα πρόκειται να χάσει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό. Θα δοθεί άπλετος χρόνος και τα χρήματα αυτά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (ο κάθε δικαιούχος) μέχρι το τέλος Αυγούστου ανεμπόδιστα».
Σύμφωνα με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή «δε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όλοι θα εξυπηρετηθούν. Στις επόμενες περίπου 10 με 15 ημέρες η πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί αλλά και να λάβει την απαραίτητη αυτή ενίσχυση λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη χώρα».
Μιλώντας για τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοικοκυριών, το λεγόμενο «καλάθι της Σαρακοστής» διευκρίνισε ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα προκειμένου να εφαρμοστεί την Τετάρτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα.