Connect with us

Οικονομία

Έρχονται τρεις παρεμβάσεις στους μισθούς από το 2023

ergasia 1

Πακέτο τριών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί το κυβερνών κόμμα από το 2023 και έπειτα.

Το πακέτο αυτό θα αφορά τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη και, επίσης, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Με άλλα λόγια, δρομολογούνται οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των μισθωτών της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή το περασμένο Σαββάτο (17 Δεκεμβρίου), κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες”.

Με άλλα λόγια, η αύξηση των μισθών όλων των εργαζομένων της χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο των δράσεων της Ν.Δ., εφόσον παραμείνει το κυβερνών κόμμα για την περίοδο 2023-2027, μετά τις επικείμενες εκλογές του 2023.

Ήδη, από τις αρχές του φθινοπώρου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει νέα −την τρίτη κατά σειρά επί κυβερνήσεώς του− αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα την 1η Μαΐου 2023.

Παράλληλα, πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη με γνώση των διεργασιών στο οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται (από το 2023 και έπειτα) και το ξεπάγωμα των τριετιών, εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πιο αναλυτικά:

1. Αύξηση κατώτατου μισθού

Το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση 5,3% στον κατώτατο μισθό, προκειμένου να φτάσει στο προ-μνημονιακό επίπεδο των 752 ευρώ (642 ευρώ καθαρά), από τα 713 ευρώ (613 καθαρά) που είναι από φέτος τον Μάιο.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια μεγαλύτερη από το 5,3% αύξηση, δηλαδή της τάξεως ακόμα και του 6%-7%. Αυτό σημαίνει πως ο μικτός κατώτατος μισθός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 755 ευρώ (645 ευρώ καθαρά) ή τα 762 ευρώ (651 ευρώ καθαρά).

Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

2. Ξεπάγωμα τριετιών

Πέρα από την ήδη εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση εξετάζει το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται πως μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012) προβλέπει ρητά πως “έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012”.

Αυτό σημαίνει πως από το 2012 μέχρι σήμερα (όπου η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από 10%) πάγωσε η αύξηση των μισθών των εργαζομένων ανά τριετία. Οι μόνες “τριετίες” που ξεπάγωσαν (από το 2019) ήταν εκείνες οι οποίες είχαν κατοχυρωθεί το 2012. Έτσι, όσοι είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012 είδαν τον (κατώτατο) μισθό τους να αυξάνεται κατά το ποσοστό που αποφασίστηκε (κατά 11% τον Φεβρουάριο του 2019, κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 και κατά 7,5% τον Μάιο). Ωστόσο για κανέναν εργαζόμενο −ακόμα και μετά το 2019 δεδομένης της μνημονιακής διάταξης του 2012– δεν υπήρξε μισθολογική εξέλιξη βάσει της ωρίμανσής του. Για παράδειγμα, όποιος εργαζόμενος έκλεισε 9 έτη προϋπηρεσίας το 2022, έναντι 6 ετών το 2019, δεν έλαβε αύξηση 10%, καθώς δεν έπαψε να ισχύει ο μνημονιακός νόμος του 2012.

Οι προβλέψεις που καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 αναφέρουν πως το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 12,6%. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και αναχαιτιστεί η ενεργειακή κρίση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται πιο ραγδαία −σε σχέση με τις παρούσες επίσημες προβλέψεις− αποκλιμάκωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2023, έτσι ώστε από το 2024 να ανοίξει ο δρόμος για το ξεπάγωμα των τριετιών.

3. Αναμόρφωση ενιαίου μισθολογίου

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, έχει ήδη κοστολογηθεί το μέτρο αυτό και ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το 2023 η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, βάσει του Προϋπολογισμού του 2023, θα ανέλθει στα 13,796 δισ. ευρώ, μια αύξηση 500 εκατ. ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ισοδυναμεί με μια βελτίωση 3,5% για αυτούς κατά μέσο όρο, σύμφωνα με κύκλους με γνώση των μισθολογικών υποθέσεων του Δημοσίου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr.

Η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες, έχει ήδη ξεκινήσει με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους φέτος τα Χριστούγεννα.

Επίσης, με ήδη ψηφισμένους νόμους, από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία (1η Ιανουαρίου 2023) θα πάψει να παρακρατείται από τις μικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει ψηφισθεί σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, η αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και η πλήρης εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014