Αιτωλοακαρνανία
Εσπερινός του Αγίου Σώζοντος στο νησάκι Βασιλάδι Μεσολογγίου (Φωτό)
Παραμονή του Αγίου Σώζωντος και κάτοικοι του Μεσολογγίου και όχι μόνο, πέρασαν από την νησίδα της Τουρλίδας στο νησάκι του Βασιλαδίου εκεί που λιμνοθάλασσα, ηλιοβασίλεμα, ιστορία και θρύλοι γίνονται ένα.
Πρόκειται για ένα νησάκι (γνωστό και ως νησάκι του Αη Σώστη) που βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα φυσικό όριο με τον Πατραϊκό κόλπο και στα επαναστατικά και προεπαναστατικά χρόνια αποτελούσε το λιμάνι του Μεσολογγίου.
Μάλιστα επί των πολιορκιών αποτελούσε προπύργιο των προμάχων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου το οποίο έπεσε τον Φεβρουάριο του 1826 περίπου δηλαδή 2 μήνες πριν την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Το νησάκι πλέον σήμερα έχει διαβρωθεί από τα νερά της λιμνοθάλασσας και στην επιφάνεια όπου σώζεται υπάρχει ένας πέτρινος φάρος του 1859 όπου λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα ενώ μάλιστα μέχρι πριν λίγες δεκαετίες διέθετε και φαροφύλακα.
Επίσης στο νησάκι βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Σώζωντος κτίσμα του 1860 σύμφωνα με κτητορική επιγραφή.
Οι λατρευτικές και οι λοιπές εκδηλώσεις στον προστάτη των ψαράδων της λιμνοθάλασσας τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και διοργανώνονται με την φροντίδα του συλλόγου «Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας» οι οποίοι αναλαμβάνουν εθελοντικά και τον καθωσπρεπισμό του χώρου αλλά και την παρασκευή εδεσμάτων προς όλους τους προσκυνητές που καταφθάνουν παραμονή και ανήμερα στο νησάκι.
Εκκλησιαστικά ανήκει στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Ι.Π. Μεσολογγίου.
Και έτσι το απόγευμα της παραμονής της μνήμης του Αγίου (6/9) ο π. Κωνσταντίνος Δημητρίου εφημέριος του Μητροπολιτικού, καθεδρικού και πολιούχου ναού του Μεσολογγίου έφτασε με πλοιάριο στο νησάκι για να τελέσει τον εσπερινό όπου λίγη ώρα πριν με καΐκια καπεταναίοι πέρασαν αφιλοκερδώς τους προσκυνητές που είχαν συγκεντρωθεί στην νησίδα της Τουρλίδας.
Λίγο πριν την απόλυση του εσπερινού ο π. Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου αυτού καθώς και στην τιμή που θα πρέπει να δίδουμε στους προγόνους μας οι οποίοι θυσιάστηκαν για εμάς.
Αναφέρθηκε δε και στον Άγιο Σώζων που είναι πιο ξακουστός στους ψαράδες ως Άη Σώστης μιας και σε θαλασσοταραχή στην λιμνοθάλασσα τον επικαλούνται σιγοψιθυρίζοντας «Αη Σώστη , σώσε μας» κι αυτός πάντοτε τους βοηθάει.
Ο Άγιος Σώζων πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Ταράσιος και καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής του ήταν βοσκός.
Ήταν ένας νέος απλός, ταπεινός αλλά με πολύ θέρμη στην καρδιά για τον Χριστό, έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα και μαρτύρησε ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό, στον μόνο αληθινό Θεό.
Ο Μαξιμιανός ηγεμόνας της Κιλικίας, όταν ο Άγιος Σώζων αποκάλυψε πως εβαπτίσθηκε χριστιανός παρότρυνε τον νεαρό βοσκό να προσφέρει θυσία στην θεά Άρτεμις της οποίας νωρίτερα ο Άγιος Σώζων απέκοψε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος της που βρισκόταν στην πόλη της Κιλικίας και ενώ το πούλησε μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς της πόλεως.
Του προέτρεψε ακόμη και να παίξει με τον ποιμενικό του αυλό την επόμενη ημέρα όπου θα πραγματοποιούταν λιτανευτική πομπή του αγάλματος αλλά μάταια και μετά θα τον απελευθέρωνε…
Και κάπου εκεί ο ηγεμόνας εξοργίζεται και διατάζει να υποβάλουν τον Άγιο σε βασανιστήρια.
Μάταια όμως και πάλι, δεν κατάφερε να τον μεταπείσει και έτσι διατάζει να διαμελίσουν το σώμα του μέχρι που τα σωθικά του να ξεχυθούν στα νερά και ύστερα από αυτό τα μέλη του να ριχθούν στην φωτιά ώστε να μην τιμηθεί με την ταφή το μετέπειτα άψυχο σώμα του.
Πράγματι ο Άγιος υπέμεινε και αυτό το βασανιστήριο μέχρις ότου και παρέδωσε το πνεύμα του.
Όμως ο Θεός όπως τόνισε ο π. Κωνσταντίνος ανυψώνει όσους μάχονται υπέρ της Αληθείας και τι πιο Αληθινό από τον Χριστό.
Έτσι αμέσως μετά ο ουρανός σκοτείνιασε και ξέσπασε καταιγίδα με βροντές τρέποντας σε φυγή τον Μαξιμιανό και την συνοδεία του ενώ παράλληλα χριστιανοί της πόλης βλέποντάς την ξαφνική καταιγίδα ως θαυμαστό γεγονός ώστε να μην ριχθούν στην φωτιά τα λείψανα του Αγίου προσέτρεξαν ώστε να περισυλλέξουν τα τίμια λείψανα του αγίου μάρτυρος, του ταπεινού βοσκού μα το σκοτάδι έπεσε και τους δυσκόλευε αλλά κι εκεί η Θεία παρέμβαση ήταν αισθητή καθώς ουράνιο φως ξεπρόβαλε μες το σκοτάδι και φώτιζε την περιοχή όπου μαρτύρησε ο Άγιος.
Ο ταπεινός βοσκός, ο υπέρμαχος και υπερασπιστής της αληθείας ας αποτελέσει υπερασπιστής και όλων όσων υπερασπίζονται όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις την Αλήθεια του Ευαγγελίου.
Αν και εικονίζεται συνήθως με έναν σταυρό στο ένα χέρι και ένα κατσικάκι στο άλλο μιας και ήταν βοσκός αρκετοί ψαράδες τον επικαλούνται ως προστάτη και μεσίτη τους.
Ίσως σε αυτό να συντελεί και το σωτήριον που φέρνει η εκφορά του ονοματός τους και έτσι σε κάθε δυσκολία τους αλλά και στις δικές μας να μας σώζει.
Σπύρος Συμέων – romfea.gr