Ειδήσεις
Ο Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης Κλεισούρας (Photos)
Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς πανηγυρίζει την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής το βραχομονάστηρο της Αγίας Ελεούσης που βρίσκεται στο κακοτράχαλο φαράγγι της Κλεισούρας, στην αρχή του όρους Αρακύνθου, βορειοδυτικά του Μεσολογγίου, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Απριλίου 2022 τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου.
Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ελεήμων, η Ελεούσα και οι ελεήμονες». Αρχικά τόνισε ότι τελέσαμε τον Εσπερινό, όχι σε μια αγία γυναίκα με το όνομα Ελεούσα, αλλά στην Υπεραγία Θεοτόκο που αποκλήθηκε Ελεούσα για το φως που φαινόταν σε αυτό το σπήλαιο και την εικόνα της Παναγίας.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Χριστός είναι ο Ελεήμων. Αυτός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση την οποία θέωσε και δι’ αυτού του τρόπου είναι ελεήμων σε όλους του ανθρώπους που επιθυμούν το έλεός του. Ο Χριστός μας ελέησε, νικώντας την αμαρτία, τον θάνατο και τον διάβολο, για αυτό εμείς τον αποκαλούμε ελεήμονα: «Ὅτι ελεήμων καὶ φιλάνθρωπος Θεὸς ὑπάρχεις». Ψάλλουμε: «Ἁναστάς ὁ Ἰησοῦς ἀπό τοῦ τάφου, καθώς προεῖπεν, ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωήν καὶ μέγα ἔλεος». Για αυτό προσευχόμαστε: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ὁ Θεός ἡμῶν ἐλέησον ἡμᾶς». «Ἐλέησον ἡμᾶς ὁ Θεὸς κατὰ τὸ μέγα ἔλεός Σου».
Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης όταν είδε τον ζώντα Χριστό και γνώρισε το πόσο ελεήμων είναι, έγραφε «Εσύ ελέημων ανέστησες την ψυχή μου από τις αμαρτίες και μου έδωσες να γνωρίσω το έλεός Σου για μένα∙ η καρδιά μου αιχμαλωτίσθηκε από την αγάπη Σου και ελκύεται αδιάλειπτα προς Εσένα, το φως μου. Τί να σου ανταποδώσω Κύριε; Εσύ ανέστησες την ψυχή μου για να αγαπώ Εσένα και τον πλησίον, και μου δίνεις δάκρυα να προσεύχομαι για όλον τον κόσμο». Αυτό το χωρίο δείχνει τον πλούτο του ελέους του Χριστού.
Έπειτα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι η Παναγία είναι ελεούσα, ως Μητέρα του Χριστού και ως έχουσα μεγάλη παρρησία στον Χριστό. Αγαπά πολύ τον Χριστό, αλλά και τους ανθρώπους, τον χριστεπώνυμο λαό και πρεσβεύει αδιάλειπτα για όλους μας.
Αυτός ο τόπος της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσης, αυτό το ευλογημένο φαράγγι έγινε τόπος προσευχής χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων διά μέσου των αιώνων.
Όσοι προσεύχονται και ασπάζονται την ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου δέχονται ανάλογα με την πίστη τους το έλεος του Θεού, δια πρεσβειών της Παναγίας μας της ένδοξης Μητέρας του Χριστού και δική μας μητέρας, δέχονται την θεομητορική στοργή της.
Κατέληξε λέγοντας ότι για να καταλάβουμε την στοργή της Θεοτόκου και το έλεος του Χριστού πρέπει και εμείς να ελεούμε τον εαυτό μας, δηλαδή να τον προσανατολίζουμε στον αιώνιο προορισμό μας.
Κάποιος παρακάλεσε τον άγιο Αντώνιο να ευχηθεί για αυτόν. Και ο άγιος Αντώνιος του απάντησε: «οὐδέ ἐγώ σε ἐλεῶ, οὐδέ ὁ Θεός, ἐάν μη σπουδάσῃς καὶ αἰτήσῃ τόν Θεόν». Κάποιος άλλος ερώτησε τον αββά Παμβώ να του πη έναν λόγο για να σωθεί. Και εκείνος με πολύ κόπο του απάντησε «Ὕπαγε, τὸ ἐλεός σου ἔχε ἐπί πἀντας∙ τὸ γὰρ ἐλεος εὔρει παρρησίαν ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ».
Έτσι πρέπει να τηρούμε τις εντολές του Θεού για να αισθανόμαστε το έλεός Του, αλλά και να δείχνουμε ευσπλαχνία σε όλους για να βρούμε έλεος και παρρησία ενώπιον του Θεού, κατά τον λόγο του Χριστού «μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται».
Μετά την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον χώρο που πραγματοποιείται η μεγάλη εμποροπανήγυρη, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, συνομίλησε και ευλόγησε τους επισκέπτες και τους καταστηματάρχες. Επίσης προσκύνησε στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου και στον τάφο του μακαριστού καθηγουμένου αρχιμ. Ιεροθέου Σπανομήτσου που βρίσκονται στην αυλή του μοναστηριού και ευχήθηκε για την ανάπαυσή τους.
Το βράδυ στην Ιερά Μονή θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία, ενώ το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.