Εγκεφαλογράφημα
ΕΘ.Ε.Α.Σ.: Συνάντηση του Προεδρείου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Παραγωγική, χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον νέο υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Τσακίρη.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (08/06), το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποίησε μία εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον νέο υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Τσακίρη, όπου τέθηκαν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους αγρότες.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος Α΄, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος Β’, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης και η κα. Παναγιώτα Γκολφινοπούλου, Διευθύντρια του Υπουργού.
Αρχικά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο οποίος παρουσίασε τα μέλη του Προεδρείου και αναφέρθηκε εκτενώς στο λόγο της συνάντησης, λέγοντας ότι «τα αγροτικά ζητήματα είναι φλέγοντα, καθημερινά και επιζητούν άμεσες λύσεις και δεν γίνεται να ‘‘παγώσουν’’ λόγω των εκλογών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ζητώντας την άμεση καταγραφή τους και αν είναι δυνατή η στήριξη των αγροτών.
Επιπλέον, τόνισε την αδήριτη ανάγκη να ανοίξει άμεσα η αίτηση Ο.Σ.Δ.Ε., ώστε τα Κ.Υ.Δ. να δουλέψουν προς όφελος των αγροτών.
Ο κ. Τσακίρης αναγνωρίζοντας πως έχει αναλάβει προσωρινά ένα υπουργείο με πολλά ζητήματα, δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας από τις θεομηνίες και συμπλήρωσε πως «πρέπει να ενεργήσουμε τάχιστα, να γίνει η καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους».
Όπως χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού για την άμεση καταγραφή των ζημιών και θα ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση, τόσο για την έκταση των ζημιών, όσο και για τα σημαντικά προβλήματα εισοδήματος που δημιουργούνται, ώστε να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Αναφορικά με τη Δήλωση ΟΣΔΕ, ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως από αύριο, Παρασκευή θα είναι λειτουργική για επεξεργασία στο Gov.Gr με προοδευτική ενσωμάτωση τις επόμενες μέρες των αποφάσεων που πρόκειται να εκδοθούν για την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες και τα Οικολογικά Σχήματα.
Στη συνέχεια, δηλώθηκε με έμφαση από πλευράς ΕΘ.Ε.Α.Σ. ότι για τρία θέματα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις με βάση την εξέλιξη των θεμάτων γύρω από το ΟΣΔΕ. Πρώτον, δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα στο Ο.Σ.Δ.Ε., που αφορά τη δωρεάν χρήση από όλους στο Gov.gr και οποιαδήποτε σχέδια για σπάσιμο της διαδικασίας και σε «άλλες αιτήσεις» με την επιβολή νέου χαρατσιού στους αγρότες που από το 2022 έχει καταργηθεί.
Δεύτερον, οποιεσδήποτε αχρείαστες διοικητικές διαδικασίες στην εφαρμογή των Eco Schemes δημιουργούν νέα κόστη στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Ζητήθηκε γι’ αυτό το λόγο, όπως π.χ. και από άλλους φορείς, ΓΕΩΤΕΕ, να υπάρξει στοιχειώδης διαβούλευση για να μην υπάρξουν προβλήματα και κόστος στην εφαρμογή.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων, που αφορά την κτηνοτροφία. Και τρίτον οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες σε ορισμένα προϊόντα, που εφαρμόζονται, για πρώτη φορά (π.χ. αραβόσιτος) να εκδοθούν τώρα και όχι όταν θα έχουν ολοκληρωθεί, οι σπορές τους.
Επίσης, ο κ. Τσακίρης διευκρίνισε ότι ο όρος «άλλες αιτήσεις» που αναφέρθηκε από τον ίδιο, αφορά τις καταχωρίσεις (λιπάσματα κ.λ.π.) στο εργαλείο FAST και τα συναφή ψηφιακά εργαλεία που ενδεχόμενα θα αναπτυχθούν.
Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Δημητρίου στάθηκε σε δύο σημαντικά ζητήματα, πρώτον στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας να επιταχυνθούν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων, τη στιγμή που τα έργα από την πλευρά των αγροτών προχωρούν κανονικά. Δεύτερον, ο ίδιος ανέφερε πως είναι απαραίτητο να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης, η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ένας φάκελος για να συγκροτηθεί από τον εκάστοτε αγρότη πρέπει να περάσει από πολλές Υπηρεσίες. «Φαίνεται ότι η παράταση έλυσε ένα μέρος του προβλήματος, ωστόσο ο υπόλοιπος μηχανισμός κινείται με αργούς ρυθμούς» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανεξαρτήτως από το εάν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς η καταγραφή θα αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο» για την επόμενη κυβέρνηση, να προβεί σε αποζημιώσεις.
Επιπλέον, όπως έχει ξαναειπωθεί στο παρελθόν από τον Αντιπρόεδρο της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ζήτησε να καταρτιστεί μία ερευνητική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι αγροτικές καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι πρέπει να καλλιεργήσουν και σε ποιες περιοχές, πρόταση που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον κ. Τσακίρη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες, έτσι ώστε να τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Με τη σειρά τους, τόσο ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, όσο και η κα. Διαμάντω Κρητικού τόνισαν πως η ΕΘ.Ε.Α.Σ., ως θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων και αυτήν είναι που επιθυμεί να καταθέσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπροσωπώντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή τους.
Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης δήλωσε πως θα επιδιώξει να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα και θα λάβει υπόψη του κατά το δυνατόν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τα Οικολογικά Σχήματα, τις Ομάδες Παραγωγών, τους Ελαιοκομικούς Φορείς και κάθε άλλο ζήτημα που τέθηκε.
Διαβάστε επίσης: Ο.Σ.Δ.Ε. 2023: Μαζικά, στην Ένωση ξανά!