Υγεία
Έτοιμα σε δύο χρόνια τα πρώτα mRNA τα εμβόλια κατά του Καρκίνου
Για τα εμβόλια κατά του καρκίνου και πώς αυτά θα λειτουργούν μίλησε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, εξηγώντας ότι θα είναι προσωποποιημένα για τον κάθε ασθενή και θα αντιμετωπίζουν όχι απλά τον τύπο του όγκου αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τα εν λόγω εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που όλοι γνωρίσαμε μέσα από την Covid 19.
Τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη μορφή εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Η λογική είναι ότι κάθε ασθενής έχει τον δικό του καρκίνο και κάθε εμβόλιο θα είναι προσωποποιημένο.
“Το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη” επισημαίνει ο καθηγής, μιλώντας στο Ertnews.gr.
Ποιες μορφές καρκίνου θα αφορούν
Ερωτηθείς για το σε ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία MRNA, ο ίδιος υπογράμμισε:
«Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου για να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».
Να σημειώσουμε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πρώτος για τον οποίο έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που έγινε το καλοκαίρι στο Σικάγο, σύμφωνα με το Ertnews.gr.