Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία για τη διεξαγωγή δοκιμαστικής γεώτρησης νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με στόχο τον εντοπισμό υδρογανανθράκων.
Τα σεισμικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι γεωλόγοι της αμερικανικής εταιρείας προσδιορίζουν το ακριβές σημείο για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Πριν από τη διεξαγωγή της δοκιμαστικής έρευνας, κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τον Μάρτιο για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις τους, να προσδιοριστεί το πρόγραμμα, αλλά και να ξεκαθαριστεί και το πεδίο αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Πρόκειται για επένδυση 100-150 εκατ. ευρώ αναλόγως του βάθους. Τα επόμενα βήματα φαίνεται να είναι πολύ γρήγορα, καθώς γίνεται αναφορά πως είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων η ερευνητική γεώτρηση.
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τότε η Ελλάδα θα βάλει ψηλά τον πήχη διεθνώς, αφού θα έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης κοιτασμάτων των 2,5 ετών που έθεσε προηγουμένως η Eni με το κοίτασμα Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η έναρξη της παραγωγής εκτιμάται το 2029.