Connect with us

Sports

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Ημέρες θριάμβου για την Ελλάδα στη Γλασκώβη

ellada epituxies europaiko protathlima

Δεν είναι μόνο τα μετάλλια που κατακτά η Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις αλλά και η στόφα των μεγάλων αθλητών που συνεχίζει να αναδεικνύει η χώρα μας και ακτινοβολούν μεταξύ των φίλων του κλασικού αθλητισμού παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι η μικρή αυτή άκρη της βαλκανικής χερσονήσου δεν είναι γνωστή μόνο για τον ήλιο τη θάλασσα και τις υπέροχες παραλίες της.

Ναι, διαθέτει μεγάλους αθλητές στο στίβο, που δεν εξαντλούνται στο βάθος των χρόνων, από την ιστορική παρουσία των Σπύρου Λούη, Χαρίλαου Βασιλάκου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, των μετέπειτα Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (Ολυμπιονίκης στα άλματα άνευ φοράς), Στέλιου Κυριακίδη (νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946), Χρήστου Παπανικολάου (παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ το 1970 με 5.49μ), Βούλας Πατουλίδου (πρώτη Ελληνίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη στα 100μ εμπόδια), αλλά και δεκάδων νεότερων αθλητών και αθλητριών που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό αθλητισμό, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Κεντέρης (σπριντ), Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) Κατερίνα Θάνου (σπριντ), Τασούλα Κελεσίδου (δισκοβολία) και Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

Και αυτό αφού υπάρχουν οι εν ενεργεία αθλητές που συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τις επιδόσεις και τις επιτυχίες τους. Πρώτη απ΄ όλες η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών, όπως είναι η Κατερίνα Στεφανίδη, που μαζί με την Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ συνεχίζουν να διεκδικούν τίτλους στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στίβο. Μαζί τους ο 32χρονος Κώστας Μπανιώτης και ο 31χρονος Κώστας Δουβαλίδης στην 5η και 4η αντίστοιχα συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Στο επί κοντω των ανδρών συνεχίζει την σπουδαία καριέρα του ο Κώστας Φιλιππίδης, ενώ δυναμική είσοδο στο αγώνισμα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο 20χρονος Εμμανουήλ Καραλής, που παρά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη πέρυσι, επέστρεψε δυνατός και στη Γλασκώβη «φλέρταρε» με το μετάλλιο για να πάρει τελικά στις λεπτομέρειες την 4η θέση με 5.65μ.

Ένα ακόμη «χρυσό» παιδί της νέας ελληνικής γενιάς του στίβου, απόλυτα… προσγειωμένο στο μυαλό και ισορροπημένο στις απόψεις του για τη ζωή και τον αθλητισμό, είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος μετά το χρυσό το περασμένο καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό ανοικτού στο Βερολίνο, έφθασε στη νίκη και στη Γλασκώβη με 8.38, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2019.

Μάλιστα, η έκπληξη που επιφύλασσε η ΕΑΑ στον Τεντόγλου στην απονομή του μεταλλίου ήταν μεγάλη, αφού παρέλαβε το χρυσό από το μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στα 400μ εμπόδια, Περικλή Ιακωβάκη, την ώρα που στις εξέδρες του Emireates Arena, τα μέλη της οικογένειας του, ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι, ο πρώην προπονητής του Βαγγέλης Παπανίκος, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας πανηγύριζαν συγκινημένοι τη νέα αυτή επιτυχία.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η απονομή του ασημένιου μεταλλίου στη Βούλα Παπαχρήστου από τον τελικό του τριπλούν (14.60, νέο ατομικό ρεκόρ). Μάλιστα, τους δύο αθλητές υποδέχθηκαν επίσημα λίγο αργότερα στο ξενοδοχείο, τα μέλη της ελληνικής αποστολής μαζί με τον υπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Ο χορός των μεταλλίων για την ελληνική ομάδα είχε ανοίξει το βράδυ του Σαββάτου με τον Κώστα Μπανιώτη να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ύψος με 2.26μ, στην 4η παρουσία του σε τελικό της διοργάνωσης, η οποία για τον ίδιο, όπως αποκάλυψε ήταν και η τελευταία της καριέρας του, αφού ήδη διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του. Η Βούλα Παπαχρήστου παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα της σεζόν πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν με 14.50μ και νέο ατομικό ρεκόρ.

Ένας όμως αθλητής που ξεχώρισε και στο μέλλον θεωρείται ότι θα αφήσει ιστορία στη χώρα μας στα σπριντ, είναι ο 20χρονος Κώστας Ζήκος, ο οποίος στην πρώτη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία ανδρών, έφθασε μέχρι τον τελικό των 60μ (6.66 στα προκριματικά, 6.64 στα ημιτελικά), όπου πήρε την 5η θέση με 6.67, χάνοντας το μετάλλιο εξαιτίας ίσως της απειρίας του, αλλά και ενός προβλήματος τραυματισμού που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της κούρσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014