Ο Παλαιστίνιος τραγουδιστής ποπ Μπασάρ Μουράντ ελπίζει να εκπροσωπήσει την Ισλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο στο Μάλμο της Σουηδίας και να φέρει μια παλαιστινιακή φωνή στην εκδήλωση, όπως είπε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.
Η Ισλανδία θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της αυτό το Σάββατο, με τον Μουράντ να διαγωνίζεται στον εθνικό τελικό με μια σύνθεση του Έιναρ Στέφανσον, του ισλανδικού συγκροτήματος Χατάρι, ο οποίος στη Eurovision του 2019 προκάλεσε αίσθηση ανυψώνοντας ένα πανό που έδειχνε παλαιστινιακές σημαίες. Το τραγούδι «Άγρια Δύση» (Wild West) που ερμηνεύει ο Μουράντ αφηγείται μια ιστορία αμφισβήτησης των ορίων και του κυνηγιού των ονείρων ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, όπως λέει ο τραγουδιστής.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Μπασάρ Μουράντ σχολίασε ότι «όλοι πολιτικοποιούν την ύπαρξή μου, όταν στην πραγματικότητα είμαι απλά ένας άνθρωπος που είχε ένα όνειρο και κάνει μια δίκαιη προσπάθεια να συμμετάσχει στο διαγωνισμό», για να προσθέσει ότι «ήθελα να δείξω πόσα εμπόδια πρέπει να περάσουμε ως Παλαιστίνιοι για να ακουστούμε, αφού είμαστε αποκλεισμένοι από τις πιο μεγάλες πλατφόρμες». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Ισραήλ, απάντησε ότι δεν θα ήθελε να είναι στο διαγωνισμό ο κατακτητής του λαού του.
Τραγουδιστές οποιασδήποτε εθνικότητας μπορούν να συμμετάσχουν στα εγχώρια προκριματικά της Ισλανδίας για τη Eurovision, εάν τραγουδήσουν το κομμάτι τους στον πρώτο ημιτελικό στα ισλανδικά.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που διοργανώνει τον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες επιλέγονται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέλη της EBU για να εκπροσωπούν τις χώρες τους από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Δεν υπάρχει συμμετοχή της Παλαιστίνης στο διαγωνισμό γιατί δεν υπάρχει παλαιστινιακός ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην EBU.
Ο διαγωνισμός της Eurovision τυπικά αυτοχαρακτηρίζεται ως μη πολιτικό γεγονός και έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει όσους θεωρεί ότι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.
Ωστόσο, το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό συχνά παίζει το δικό του ιδιαίτερο ρόλο. Το 2022, η Ρωσία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Φέτος, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εν μέσω διαμαρτυριών και μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο της Γάζας, που έχουν επηρεάσει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Οι διοργανωτές της Eurovision απέρριψαν τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, όμως δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζουν εξονυχιστικά τους στίχους της ισραηλινής συμμετοχής, καθώς μπορεί να αναφέρονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Πηγή: Reuters