Βουλή
Εξελίξεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των υδάτων των Ποταμών Μόρνου και Ευήνου
Οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδας υφίστανται επί δεκαετίες τις επιπτώσεις από τη χρήση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου μέσω της Ε.Υ.Δ.Α.Π. για την υδροδότηση της χώρας και ιδίως της πρωτεύουσας
. Επιπτώσεις πρωτίστως περιβαλλοντικές, όπως η διάβρωση των ακτών λόγω της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων του ποταμού και οι συνέπειες σε πανίδα και χλωρίδα, αλλά και οικονομικές, αφού η ύπαρξη των τεχνητών Λιμνών δημιουργεί ειδικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέριξ της Λίμνης του Μόρνου και με βάση την Α5 υγειονομική διάταξη, απαγορεύεται η οικονομική δραστηριότητα, ακόμα και η νομιμοποίηση ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Με διαδοχικές ερωτήσεις μου, σας έχω θέσει το μείζον αυτό πρόβλημα, ζητώντας την παροχή αντισταθμιστικών οφελών εκ μέρους της Πολιτείας στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, οι οποίες δεν λαμβάνουν σήμερα κανένα όφελος, παρότι οι υδάτινοι πόροι τους χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση της Αττικής.
Με τα αντισταθμιστικά, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης της Ορεινής Ναυπακτίας, του Ορεινού Θέρμου και της Ορεινής Δωρίδας. Να σημειωθεί δε ότι ειδικά το θέμα των αντισταθμιστικών από τη Λίμνη του Μόρνου έφτασε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραπέμφθηκε το 2018 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου και εκκρεμεί.
Συζητήθηκε επίσης στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων του Κοινοβουλίου, όπου η Επιτροπή κατέληξε ότι οι περιορισμοί από τη δημιουργία της Τεχνητής Λίμνης, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντισταθμιστικών ωφελειών και οικολογικής παροχής, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φύσης στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας αναγκαία την εύρεση λύσεων από τα Υπουργεία.
Όσον αφορά δε ειδικά τον παραλίμνιο αγωγό του Μόρνου -έργο που θα αποτρέψει την εισροή λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών στον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς στην Τεχνική Λίμνη αλλά και θα δώσει λύση στη μεταφορά των λυμάτων των παρακείμενων φυλακών Μαλανδρίνου που κοστίζουν στο Δημόσιο 1εκ ευρώ ετησίως- ενώ ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο 2022 ότι θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, καμία εξέλιξη και καμία ενημέρωση δεν έχει υπάρξει για την πορεία του έργου, αλλά ούτε και για τον εάν θα χαρακτηριστεί ως εθνικό, ώστε να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υποδομών.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων των Δήμων Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδας και ποια είναι αυτά;
2.Ειδικά για τη Λίμνη Μόρνου, σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες για την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού μεταφοράς των λυμάτων και πού βρίσκεται η ανακοινωθείσα διαδικασία ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης ; Θα χαρακτηρισθεί ως εθνικό έργο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος