Οικονομία
Έξτρα επίδομα σε υγειονομικούς – Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας
Μπόνους έως 1.500 για γιατρούς και 1.000 ευρώ για νοσηλευτές και τεχνολόγους προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των τουριστικών περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες
Μπόνους, και μάλιστα αφορολόγητο, ύψους έως και 1.500 ευρώ για γιατρούς και 1.000 ευρώ για νοσηλευτές και τεχνολόγους, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες.
Η σχετική τροπολογία αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες και εκτός απροόπτου – να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» οι υγειονομικοί που εργάζονται στα αστικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Αναλυτικότερα, η σχετική τροπολογία, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», θα προβλέπει πως οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι τεχνολόγοι (π.χ. ακτινολόγοι) θα έχουν να λαμβάνουν, εκτός από τον μισθό τους, ειδικό επίδομα (αφορολόγητο) μηνιαίως στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι εφημερίες. Παράλληλα, η διαμονή τους θα είναι εξασφαλισμένη, με τα σχετικά έξοδα να βαραίνουν, όπως είθισται, τα νοσοκομείο υποδοχής, ενώ όπου προκύπτει ανάγκη θα συμβάλλουν και οι δήμοι.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία σημειωτέον προωθείται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει ως στόχο να μπει φρένο στο «εντέλλεσθε», δηλαδή στις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού, όπως συνέβαινε τα περασμένη έτη, δημιουργώντας ένα πιο δελεαστικό αλλά και συνεργατικό πλαίσιο εντός του ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας την προσφορά των εργαζομένων.
Εποχικές ανάγκες
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο εποχικές ανάγκες που προκύπτουν τους θερινούς μήνες, όταν τα νησιά και οι ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές «βουλιάζουν» από επισκέπτες, με αποτέλεσμα η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες να εκτοξεύονται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σαντορίνη, των περίπου 25.000 μόνιμων κατοίκων, ο πληθυσμός το καλοκαίρι ξεπερνάει ακόμα και τις 100.000. Αντίστοιχα, η Πάρος υποδέχεται το καλοκαίρι αριθμό τουριστών έως και 50 φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της, με το μοτίβο να επαναλαμβάνεται στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το «στοίχημα» είναι μέσω ενός ελκυστικού πακέτου παροχών οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ των αστικών κέντρων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών μειώνεται, να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι τυχαίο πως οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας έχουν αποστείλει λίστες με τις ανάγκες τους, όπως αυτές διαμορφώνονται τους μήνες αιχμής, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να συγκεντρώνουν ειδικότητες όπως είναι οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι αλλά και οι ακτινολόγοι και οι νοσηλευτές.
Για παράδειγμα, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, υπό την ομπρέλα της οποίας είναι οι υγειονομικές δομές των νησιών του Αιγαίου, το κάλεσμα, όπως όλα δείχνουν, θα αφορά κυρίως αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους, ορθοπαιδικούς, ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και καρδιολόγοι. Η 6η ΥΠΕ, πάλι, αναζητά, μεταξύ άλλων, πνευμονολόγους και χειρουργούς για την ενίσχυση των νησιών του Ιονίου, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχει αίτημα για γενικούς γιατρούς.
Αύξηση αναγκών
Είναι, άλλωστε, σημαντικό να συνυπολογιστεί πως κατά τους θερινούς μήνες, εκτός από την ποσοτική αύξηση των ασθενών που καλείται να φροντίσει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων, καταγράφεται και ποιοτική αύξηση αναφορικά με τη δυσκολία των περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως – δυστυχώς – τα τροχαία αποτελούν καθημερινότητα, με αποτέλεσμα ακόμα και σε δομές στις οποίες υπηρετούν ήδη δύο μόνιμοι ορθοπαιδικοί, να κρίνεται επιτακτική η ενίσχυσή τους και με τρίτο, ειδικευμένο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Εν τω μεταξύ, ως μίνιμουμ χρόνος για την εποχική κάλυψη κενών θα ορίζονται οι 15 ημέρες (στην περίπτωση αυτή, το αφορολόγητο εισόδημα θα είναι το μισό), ενώ μπορεί η χρονική διάρκεια να αγγίζει και τον έναν μήνα. Και παρότι η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, αγγίζοντας ακόμα και τους δύο μήνες, παραμένει κρίσιμο να μην προκύπτουν… αρρυθμίες στα νοσοκομεία που λειτουργούν ως «δότες». Συνεπώς, όπως φαίνεται, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η σχετική έγκριση των διοικήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «μοντέλο» αυτό που προωθείται δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Εχει ήδη υιοθετηθεί από την Κροατία, ενώ αντίστοιχα στη Βρετανία είναι διαδεδομένη η «locum» εργασία που προβλέπει συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS).
in.gr