Connect with us

Επικαιρότητα

Ε.ΥΔ.Α.Π.: Νερό στην Αττική με τάνκερ

Η Ε.ΥΔ.Α.Π. εξετάζει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τις Εκβολές του Αχελώου για τη λειψυδρία στην Αττική
Η Ε.ΥΔ.Α.Π. εξετάζει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τις Εκβολές του Αχελώου για τη λειψυδρία στην Αττική

Η Ε.ΥΔ.Α.Π. εξετάζει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τις Εκβολές του Αχελώου για τη λειψυδρία στην Αττική

Σε πορτοκαλί συναγερμό θέτει η Ε.ΥΔ.Α.Π. τη διαχείριση των υδάτων, στην Αττική εντείνοντας τις διεργασίες που βάζουν στο τραπέζι ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις εφόσον η λειψυδρία παραταθεί και περιοριστούν οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια.

Στο στρατηγικό πυρήνα της επιχείρησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εκτός από την Λίμνη Κρεμαστών και την άντληση νερού από το επιπλέον νερό που καταλήγει στη Λίμνη, η Ε.ΥΔ.Α.Π. διερευνά μία εγκατάσταση αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού στην Ιτέα, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να αντλήσει περί τα 35 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο ήτοι 100.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία βολιδοσκοπεί και άλλες πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν την Αττική εφόσον η ανομβρία συνεχιστεί όπως η μεταφορά νερού με τάνκερ από τις Εκβολές του Αχελώου, αναφέρει η Μαριάννα Τζάννε στο newmoney.gr

Ο Νοέμβριος ήταν καλύτερος από τον Οκτώβριο από πλευράς βροχοπτώσεων.

Όμως αυτό δεν δημιουργεί εφησυχασμό καθώς η υδρολογική περίοδος ολοκληρώνεται τον Μάιο και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για την Αθήνα όσο παρατείνεται η ξηρασία και όσο σχεδιάζεται μια νέα πόλη μέσα στην Αττική που είναι το Ελληνικό αλλά και όσο αυξάνεται η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι βάζει στο δίκτυο της Ε.ΥΔ.Α.Π. 15.000 νέες συνδέσεις σε ετήσια βάση.

Στο Ελληνικό προβλέπεται να στεγαστούν 40.000 επιπλέον άτομα υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία με ένα έργο 25 εκ. για να αυξήσει την χωρητικότητα του δικτύου ώστε να ενισχυθεί η παροχή νερού στα νότια προάστια.

Το δεύτερο έργο που δρομολογείται αφορά την διαχείριση των λυμάτων του Ελληνικού ώστε να αρδεύεται η γύρω περιοχή με ανακυκλωμένο νερό.

Η εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της νέας πόλης όπως έκανε πρόσφατα αναλαμβάνοντας την υδροδότηση της Αίγινας.

Συναγερμός για τα αποθέματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, ανέφερε ότι από 400 εκ. κυβικά μέτρα που καταναλώνονται στην Αθήνα σε ετήσια βάση, μας έλειψαν πέρυσι 157 εκ. κ.μ. και φέτος 291 εκ. κυβικά μέτρα.

Αν συνεχιστεί η λειψυδρία του τελευταίου δωδεκαμήνου και η Ε.ΥΔ.Α.Π. δεν κάνει καμία ενέργεια, θα μείνουμε χωρίς νερό σε δύο χρόνια ενώ αν οι συνθήκες είναι ανάλογες με τις περσινές σε τέσσερα χρόνια.

Σε ότι αφορά τα έργα, η διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π. δήλωσε χθες ότι προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού που είναι η σύνδεση με δύο Ποτάμια (Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη) που καταλήγουν στη Λίμνη Κρεμαστών ώστε να ενισχύσει άμεσα το υδραγωγείο του Ευήνου.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 535 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο είναι ο χρόνος ωρίμανσης αλλά και τυχόν προσφυγές των εταιρειών κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ωστόσο εκτιμάται ως μία ασφαλή και φθηνή λύση που εφόσον υπερπηδηθούν τα εμπόδια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Το κόστος του νερού μέσω του επίμαχου έργου προσδιορίζεται σε 0,15 ευρώ το κ.μ. νερού έναντι 0,85 λεπτά έως 1,15 λεπτά που είναι για τα έργα αφαλάτωσης.

Οι αφαλατώσεις

Οι αφαλατώσεις εξετάζονται επίσης ως εναλλακτική λύση για την Αττική για τις οποίες όμως υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης.

Όπως αναφέρθηκε, μελετάται η περίπτωση της Ιτέας, η οποία έχει υφάλμυρο νερό που μπορεί να ρίξει το κόστος κατά 30% διαμορφώνοντας την τιμή ανά κ.μ μεταξύ 0,30-0,35 ευρώ.

Για το έργο εκπονείται σχετική μελέτη ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλες λύσεις σε άλλες περιοχές όπως είναι τα Άσπρα Σπίτια και η Θίσβη στην Βοιωτία, όπου υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σε περίπτωση που τα έργα αυτά καθυστερήσουν μια επιπλέον λύση που μελετάται είναι να έρθει νερό από τις εκβολές του Αχελώου με μεγάλα τάνκερ μέσω των εγκαταστάσεων σε Άσπρα Σπίτια και Θίσβη.

Για τη μεταφορά του 10% των αναγκών της Αττικής που είναι 35 εκατ. κ.μ., θα χρειαστούν τρία τάνκερ με κόστος περίπου στις 60.000 ευρώ την ημέρα (20.000 ευρώ έκαστο).

Εκπονείται σχετική μελέτη. Όπως αναφέρθηκε χθες πρόκειται για μια περιορισμένη από πλευράς χρονικής διάρκειας λύση που θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη για να τρέξουν πιο γρήγορα τα έργα στρατηγικής σημασίας όπως είναι η Λίμνη των Κρεμαστών, η πολιτεία θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες. «Όχι με κλειστές διαδικασίες ως προς τους Διαγωνισμούς αλλά με γρήγορες» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια νερού άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης των λογαριασμών ύδρευσης.

Όπως ανέφερε, η Ε.ΥΔ.Α.Π. έχει κάνει τις προτάσεις της, έχει δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στη νέα Ρυθμιστική Αρχή με όλα τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, το επενδυτικό πλάνο, τα έσοδα κ.λπ., με τον Ρυθμιστή, όμως να είναι αυτός που θα κληθεί να αποφασίσει για τα νέα τιμολόγια του νερού από το 2025.

Ο κος. Σαχίνης επανάλαβε ότι έχουμε από τα καλύτερα σε ποιότητα και φτηνότερα «νερά» παγκοσμίως. Όμως δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα αποφασίσει η νέα Ρυθμιστική Αρχή για τα τιμολόγια.

Όπως ανέφερε για να συγκρατηθούν οι τιμές, δεδομένου του επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους 2,5 δισ. ως το 2034, θα πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι επιχορηγήσεις.

Έτσι, η εταιρεία έχει κλειδώσει των 90% των πόρων για τα έργα της Ανατολικής Αττικής, κόστους 958,7 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, προτεραιοποιεί τις επενδύσεις της και εξετάζει και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως χαμηλότοκα δάνεια αλλά και έκδοση πράσινου ομολόγου.

Υδρόμετρα

Παράλληλα η Ε.ΥΔ.Α.Π. σχεδιάζει επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των διαρροών τόσο στο δίκτυο της πόλης, όσο και στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα.

Ο διαγωνισμός για τα «έξυπνα» υδρόμετρα, αναμένεται εντός του 2025 και θα περιλαμβάνει 250.000 υδρόμετρα ανά έτος με την επένδυση να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ στη δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να εγκαθιστά 1.000 υδρόμετρα τη ημέρα κάτι που δημιουργεί όπως τονίστηκε χθες από τα στελέχη της Ε.ΥΔ.Α.Π. αυξημένες απαιτήσεις σε τεχνικό προσωπικό και συνεργεία που λόγω πλήθους έργων δεν υπάρχουν.

Η εταιρεία όπως αναφέρθηκε χθες είναι σε συζητήσεις για τον σχετικό διαγωνισμό με 12 εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης: Λεπενού: 53χρονη «έφυγε» στον ύπνο της

Advertisement

AgrinioTimes ©2014