Άλλες Ειδήσεις
Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
-
- 150γρ. φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 100γρ. ρύζι basmati βρασμένο
- 100ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κρεμμύδια, σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
Διαδικασία
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ξίδι και, όταν καραμελώσουν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.
Για τις φακές: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, τις φακές και τη δάφνη και μαγειρεύετε μέχρι να βράσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Ελέγχετε συχνά αν έχουν βράσει. Τις στραγγίζετε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις φακές με τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ρύζι και τον ζωμό και αλατίζετε αν χρειάζεται. Ανακατεύετε μέσα τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια και, τέλος, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Σερβίρετε σε πιάτα γαρνίροντας με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το κουκουνάρι και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips
Προσθέστε στο φακόρυζο και λίγο ταχίνι, το οποίο πρώτα θα διαλύσετε σε λίγο νερό, ενώ αντί για basmati μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι.
olivemagazine.gr