Connect with us

Ειδήσεις

Ν. Φαρμάκης: Δεν μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για φιλοξενία προσφύγων στη Δ. Ελλάδα

fotografia nektarios farmakis

Έντονο προβληματισμό προκαλούν σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας αλλά και φορέων της περιοχής, οι αναφορές σύμφωνα με τις  οποίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και στις 13 περιφέρειες της χώρας στο  πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των δομών που υπάρχουν σήμερα.

Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «διασπορά» των προσφύγων και στις 13 περιφέρειες της χώρας, χωρίς να εξαιρέσει τη Δυτική Ελλάδα, για την οποία μέχρι σήμερα ίσχυε καθεστώς απαγόρευσης, λόγω του λιμανιού της Πάτρας, το οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τους, με στόχο τη διαφυγή.

Ζητούμενο παραμένει κατά πόσο τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό προστασίας του πολίτη θα υπάρξουν διευκρινίσεις αλλά και η αντίδραση τόσο των Δημάρχων, όσο και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

 

Η δήλωση Φαρμάκη στο PatrasTimes.gr

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στο patrastimes.gr τόνισε πως δεν προκύπτει βούληση δημιουργίας στη Δυτική Ελλάδα μονάδας φιλοξενίας προσφύγων, καθώς από τη σύσκεψη αυτό που προέκυψε ήταν πως πάντα η τελική απόφαση ανήκει στις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε στο patrastimes.gr πως στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων καθώς αποτελεί πύλη εξόδου μέσω των 4 λιμανιών που διαθέτει.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην υπάρξει δομήφιλοξενίας αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων που μένουν εκτός δομών σε διάφορες περιοχές, ακόμα και σε δημόσια κτίρια.

 

H δήλωση Χρυσοχοίδη

Λύση η οποία θα οδηγήσει στην συμφόρηση των δομών φιλοξενίας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με τη διασπορά προσφύγων σε όλες τιςπεριφέρειες, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία των 13 περιφερειαρχών της χώρας..

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς το «καυτό» ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και πως αυτά θα «αδειάσουν» από πρόσφυγες και μετανάστες. και αυτό που προτάθηκε είναι η δημιουργία δομών φιλοξενίας και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με την ισοκατανομή 500 – 1.000 προσφύγων και μεταναστών σε κάθε μία ξεχωριστά.

Άμεσος στόχος είναι η μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις δομές φιλοξενίας των νησιών.

Ωστόσο, ως εναλλακτική, φέρεται να έχει προταθεί η φιλοξενία των συγκεκριμένων ανθρώπων σε ξενοδοχεία περιοχών που υπολειτουργούσαν το καλοκαίρι ή το χειμώνα.

Στόχος είναι σε τρία χρόνια από τώρα να μην υπάρχουν δομές και ως το 2020 να έχουν ενσωματωθεί ή επαναπατρισθεί τουλάχιστον 12.000.

Την Πέμπτη, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας που μετέδωσε τοπ ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως υπήρχαν σκέψεις για τη δημιουργία περίπου

2.000 θέσεων φιλοξενίας αιτούντων ασύλων αλλά και συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα.

Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.

PatrasTimes.gr

Τελευταία νέα →