Ειδήσεις
Ν. Φαρμάκης: Διεκδικούμε ισχυρή βελτίωση των όρων του «Εξοικονομώ»
Ν. Φαρμάκης: «Διαθέσαμε 15 εκατ. ευρώ για το τελευταίο “Εξοικονομώ” αλλά ως Περιφερειακό Συμβούλιο διεκδικούμε ισχυρή βελτίωση των όρων του νέου προγράμματος»
Έως και 35% περισσότερα είναι τα νοικοκυριά της Δυτικής Ελλάδας που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους, βάσει όσων στοιχείων παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.
«Αξιοποιούμε κάθε δυνατό πόρο προς το συμφέρον των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Στο πρόσφατο και τελευταίο κύκλο του “Εξοικονομώ” δόθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην περιοχή μας και αυτό συνέβη, διότι εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, δεσμεύσαμε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχιερησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός να διαμορφωθεί σε πάνω από 51 εκατ. ευρώ για τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοκαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Αυτή ακριβώς είναι η συνεισφορά της ίδιας της Περιφέρειας για να ενισχυθεί ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, καταθέτοντας ωστόσο την άποψη ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του προγράμματος χρήζουν αναμόρφωσης με στόχο μια δικαιότερη κατανομή, αλλά και συνολική κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, στον τελευταίο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 2.360, ενώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανήλθε σε 51.413.348 ευρώ. Σε αντιδιαστολή, το 2015 καταγράφηκαν μόνο 2.584 ολοκληρωμένες αιτήσεις και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ήταν στα 27 εκατ. ευρώ.
«Δίνουμε αγώνα για να εξασφαλίσουμε πόρους για τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ακόμα και ο προϋπολογισμός των 51 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετός για να καλύψει το σύνολο των πραγματικών αναγκών της Δυτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό, τίθεται από το σύνολο των Περιφερειών – φυσικά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – η ανάγκη διασφάλισης πρόσθετων χρηματοδοτήσεων ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι που επελέγησαν αλλά έμειναν εκτός χρηματοδότησης λόγω εξάντλησης των πόρων.
Σημειώνεται πως το θέμα εισήχθη στη συνεδρίαση από την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» με προτάσεις για αλλαγές ως προς τους επόμενους κύκλους του προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο.
«Μας βρίσκουν σύμφωνους οι προτάσεις σας, οι οποίες σε σημαντικό βαθμό συμπίπτουν με αυτές της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης που ήταν και ο εισηγητής εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων να διευρυνθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα και τα συναφή επαγγέλματα, να υπάρξει σταθερή χροηματοδοτική ροή έως 2030, το νέο “Εξοικονομώ” να αναδιαμορφωθεί με τη συνδρομή των Περιφερειών και των Τεχνικών Επιμελητηρίων, να υπάρξει σαφής εξειδίκευση στην εξοικονόμηση και αυτονόμηση, αλλά και να προβλεφθεί ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω ελάχιστου ποσό επιχορήγησης, μέρος του οποίου θα είναι μη επιστρεπτέο.
Ο κ. Δημητρογιάννης επεσήμανε ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ενίσχυσε με 15 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα, έναντι 1 εκατ. ευρώ που είχαν έως τώρα διατεθεί.